Vitamine D – het zonlicht vitamine

Vitamine D – het zonlicht vitamine

Vitamine D kennen we als de vitamine die ons lichaam zelf aanmaakt, doordat we zon op onze huid krijgen en die vitamine die belangrijk is voor onze botten.

Er is meer te weten over deze vitamine

Er zijn 2 vitamines D, vitamine D2 (calciferol of ergocalciferol) en D3 (cholecalciferol). De lichaamseigen vorm van vitamine D, die in de voeding voorkomt en in de huid wordt gemaakt, is vitamine D3.

Stukje geschiedenis

Een tekort aan vitamine D was vroeger duidelijk te zien bij jonge kinderen. Deze botaandoening, rachitis of de Engelse ziekte, was bij de kinderen zichtbaar als o benen, verkromming van het ruggengraat (scoliose), maar bijvoorbeeld ook het langzaam sluiten van de fontanel. Dat is ook de reden dat de vitamine nu standaard suppletie is voor baby’s en kinderen.

Ook bij ouderen treedt makkelijk een vitamine D tekort op. Dit komt doordat de huid kan de vitamine niet meer goed opnemen, maar ouderen komen ook minder in de buitenlucht en ze kleden zich meer bedekt. En mensen met een donkere huid hebben eerder een tekort, hun huid neemt minder makkelijk deze vitamine op.

Vitamine D gebrek leidt tot osteoporose. Het kan ook tot spierzwakte leiden, wat maakt dat iemand makkelijker valt en dan ook sneller iets breekt. Vitamine D is ook van belang voor de ontwikkeling en onderhoud van het gebit, voor een goede werking van het zenuwstelsel, voor regulering hartritme, normale bloedstolling en goed functioneren van afweersysteem.

Verder helpt de vitamine bij:

  • stimuleren en reguleren immuunsysteem
  • positieve stemming
  • ondersteuning stofwisseling van koolhydraten en vetten

Sterke botten

Naast vitamine D, zijn magnesium en calcium nodig voor sterke botten. Vitamine D en magnesium helpen namelijk calcium zijn werk te doen bij de botopbouw.

Hoe krijgen we deze vitamine binnen?flowers-164754_640

In beperkte mate maken we de vitamine zelf aan, door de inwerking van de UV stralen, zo van april tot september. Een kwartiertje in de zon is al voldoende. En des te bloter je gekleed bent, des te meer van de vitamine je aanmaakt.

Aangezien de zon niet altijd schijnt, moeten we het toch uit onze voeding krijgen. Het komt in (te) kleine hoeveelheden voor in dierlijk producten (eieren, melk, boter, vlees en vis). In de vette vissoorten en levertraan komt er meer in voor. Hier hebben we het over de vitamine D3, Vitamine D2 komt voor in plantaardige voeding en paddenstoelen.

Krijg ik wel genoeg vitamine D binnen?

Helaas hebben we niet elke dag zon in ons land, en halen we de vitamine ook niet voldoende uit onze voeding halen. Suppletie is dus echt nodig. Ik raad tabletten aan van 10 microgram Vit D3, in olie opgelost. Meer weten? Contact me.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


nl_NLDutch

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.