Citytrip Berlijn – met kids

Citytrip Berlijn – met kids

Een jaar geleden had ik dit niet gedacht – een blog schrijven over een citytrip. De website heb ik opgezet voor gezonde, zelf gemaakte recepten en informatie over je voeding en gezondheid. Maar ik heb ook een publiek met gezinnen! Dus nu we een weekend weg zijn geweest naar Berlijn, vond ik het tijd een blog te wijden aan onze citytrip naar Berlijn, met de kinderen natuurlijk.

Dus ga je binnenkort naar Berlijn of staat het op je wensenlijstje, lees dan verder!

Vervoer

Wij reisde met de trein. Heel relaxed, van Hilversum naar Berlijn was het iets meer dan 6 uur. Woon je vlakbij de grens met Duitsland, dan is het zelfs maar zo’n 4 uur. Reserveer wel zitplaatsen, dit kost een paar euro per zitplaats maar dan weet je zeker dat je naast elkaar zit. Wij hadden de zitplaatsen per 2 achter elkaar. Nu zijn er ook zitplaatsen naar elkaar toe, met een tafeltje ertussen. Ben je op tijd, regel die dan, nog gezelliger! Verder zijn er stopcontacten in de trein (beneden tussen de zitplaatsen in) en is er een wagon met eten en drinken. Hier de link naar de NS site voor de trein. Vanaf 3 maanden voor de vertrekdatum kun je de plaatsen reserveren.

Tuurlijk kun je ook met de auto of vliegtuig. Vliegen was een stuk duurder dan de trein. En de auto heb je niet nodig daar. En de parkeerkosten per dag zijn soms zo duur, dat je heel snel je treinkaarten eruit haalt!

Vervoer binnen Berlijn

Ja, bij aankomst vonden we het nog wel erg verwarrend. Het centraal station is erg groot, met meerdere verdiepingen en roltrappen. Buiten kun je de bussen en de tram vinden. De bus is geen aanrader, maar wel onze eerste manier van vervoer. De bus stopt op elke hoek van de straat en het is erg druk, dus doorrijden lukt niet echt.  De bus is alleen handig als je de 100 of 200 pakt en gebruikt als hop on hop off bus. Ze komen beiden langs veel van de bezienswaardigheden. Onze voorkeur voor de rest van het weekend was de metro. De metro heeft een S-lijn en een U-lijn. De U-lijn is ondergronds en hebben wij het meest gebruikt. Elke U bahn heeft nummers en kleuren. Onthoud vooral de kleur en de eindhalte, dan zit je in de goede metro.

Berlin Welcome Card

Wij hadden een Berlin Welcome Card (BWC) gekocht. Gewoon op het station. Zo kun je onbeperkt reizen en per volwassene mag je 3 kinderen tot 14 jaar gratis laten meereizen. Ook heb je korting bij vele attracties en restaurants. Achteraf hebben wij weinig gebruik gemaakt van de korting op attracties. Voor sommige attracties zijn de kaartjes als familiekaarten goedkoper dan de korting via de BWC. En ga je niet veel betaalde attracties betreden, dan is een dagkaart (7 euro pp) of een 4 rittenkaart (9 euro) wellicht voordeliger. (prijzen 2016)

Wat hebben we daar gezien?

Dag 1

checkpoint charlie

Wij kwamen op vrijdagmiddag aan, en na het inchecken in het hotel meteen door naar Checkpoint Charlie. Daar was het al donker. Het is indrukwekkend doordat er bij het oude wachthuisje soldaten staan. Er is een museum over de muur ‘Mauermuseum’ , maar ik had op een blog gelezen dat dit niet interessant was voor kinderen, dus daar zijn we niet naartoe gaan. Verder is er een Blackbox tentoonstelling en kost 5 euro p.p. Buiten deze tentoonstelling kun je al veel foto’s zien en is er uitleg in het Duits en Engels. Dit vonden we even genoeg, we hadden trek!

Dag 2

Op zaterdag gingen we op weg naar het museumeiland, ook wel museum insle. We liepen langs de Fernsehturm, een tv en radiotoren waar je naar boven kunt. Die stond op ons lijstje om te zien, dus meteen in de rij! Je komt er met een lift, die je in een paar seconden op 207 meter hoogte brengt. Er is een restaurant (dan heb je een speciale ticket nodig) en bar. Maar je gaat daar voor het uitzicht. Rondom zijn er foto’s en wordt aangegeven welke gebouwen je ziet met een kleine uitleg (ook in het Engels). Eventueel kun je hier van tevoren kaartjes regelen, je geeft dan een tijdstip door. Fast view kaartjes zijn duurder, maar je hebt wel voorrang bij het wachten in de rij. Kaartjes zijn met korting via de Berlin Welcome Card, alleen was de familieticket goedkoper. De toren op is echt de moeite waard.

Museumeiland

Op het museumeiland

Daarna dus eindelijk naar het museumeiland. Dit is een eiland met 5 musea. We konden niet kiezen welk museum, maar een dagkaart (18 euro) voor alle 5 de musea bracht uitkomst. Bij het bezoeken van 2 musea heb je de kosten er al uit. Wij hebben het Neues museum en het Altes museum bezocht. Het Neues Museum geeft een indruk van de Egyptische wereld en het Altes museum meer de Griekse en Romeinse tijd. Korting voor het museumeiland zit niet in de standaard Welcome Card. Je kunt eventueel voor een uitgebreidere kaart kiezen, dan betaal je € 14,50 extra en kun je gratis de musea in. Als ik het goed zag, zijn kinderen gratis bij de musea op het eiland.

Dag 3

Op zondag zijn zo goed als alle bezienswaardigheden gewoon open. De dierentuin zelfs al om 9 uur, dus lekker vroeg op pad. Ons hotel was op loopafstand van de Zoo. En met de Berlin Welcome Card had je korting op de entree. 

zeekoe in de dierentuin van Berlijn

Je kunt kiezen tussen toegang van de dierentuin, of ook met het aquarium en reptielenhuis. Bij de kassa gaven ze aan dat  het de Berlin Welcome Card goedkoper is om later apart het familieticket bij het aquarium te kopen. Handig zulke tips. De dierentuin is de moeite waard met ook wat andere dieren dan je in Nederlandse dierentuinen ziet.

Stukje berlijnse muur
De muur.

Daarna wilde we nog meer geschiedenis van de Berlijnse muur zien en zijn we uitgestapt bij de U halte Bernauerstrabe. Hier loop je langs een stuk van de Berlijnse muur. Halverwege is er een lang stuk muur die is blijven staan. Langs de gehele route zijn er veel foto’s en uitleg over de muur. Ook kun je halverwege aan de overkant in een open bouwwerk naar boven voor een indrukwekkend uitzicht en beneden is een gratis tentoonstelling, beiden de moeite waard.

Even niet meer lopen

Na al het lopen, in de dierentuin en langs de muur, even niet meer lopen. Met de metro naar de Brandenburger Tor. Die wil je gezien hebben. Je loopt daarna makkelijk naar het Postdamer Platz. Met het grote Sony Center. Ik heb vroeger bij Sony gewerkt, mijn eerst 5 jaar van mijn werkend leven. Dus ik vond dat extra leuk om te zien. Daar is het hoofdkantoor van Sony Europa. Maar er is ook een centrum, met winkels, restaurants en bioscoop. Wij hebben even lekker gezeten, wat gedronken, spelletje Uno gespeeld en door naar een restaurant.

Dag 4

Maandag in de ochtend hadden we nog een paar uur te overbruggen voordat we weer naar huis gingen. Vlakbij het hotel was het Kaiser-Wilhelm-Gedachtnis-Kirche, een bezoekje waard als je in de buurt bent. Het is gratis om de oude kerk, nu een ruine, te bezoeken. De kerk is gebombardeerd in de tweede wereldoorlog. Veel duidelijke foto’s en uitleg in het Engels.

Voor de volgende keer

Wat stond er nog op ons lijstje, en hebben we niet gezien? Nou, best veel. Er is ook veel te zien en te doen. Als voorbeeld:

 • Natuurkundemuseum met een levensgrote T-rex.
 • Techniek museum met vliegtuigen.
 • De glazen koepel van het Reichstag (Parlementsgebouw). Koop van te voren de kaartjes online.
 • Rittersport chocoladewereld. Ik baal nog steeds dat het niet gelukt is om er langs te gaan.

Bezienswaardigheden voor kinderen onder de 8 jaar

 • Labyrint kindermuseum
 • Legoland Discovery Center

Ga je in zomer naar Berlijn? Dan is het aan te raden om met de rondvaart over de Spree te varen. En om fietsen te huren. Het lijkt heel erg druk met veel auto’s. Maar er zijn speciale fietspaden. En de stoepen zijn erg breed, dan neem je die. Of doe een geleide fietstour, dan weet je zeker dat je niet opeens op een verkeerd en heel druk kruispunt komt.

Eten in Berlijn

Wat moet je gegeten hebben in Berlijn? Dat wil je natuurlijk ook weten.

 • Bretzel, een luchtig gevlochten broodje. Ze zijn van origine met zout, maar ik heb ze ook gezien met verschillende soorten zaden of met kaas.
 • Worst ! Tuurlijk, Duitsland staat bekend om zijn worst. Op elke hoek staat er wel een kraampje voor worst. Curry worst, broodje worst, noem maar op.

En zit je in een hotel, dan heb je het voordeel dat je elke avond naar een restaurant mag. Je hebt veel keuze in Berlijn. Pizzeria’s, Duitse restaurant met schnitzel en worsten, goede restaurants in warenhuizen, voor elk wat wils. Er is in elke wijk een pizzeria van de keten Vapiano, naar horen zeggen heel kindvriendelijk.

Nog wat tips:

 • zorg voor cash geld. In veel lunch cafés kun je alleen contant betalen! Zelfs in het cafeetje van de Altes museum.
 • bekijk van te voren of je de Berlin Welcome Card wilt aanschaffen.
 • reserveer een dag van te voren druk bezochte attracties, zoals de Fernsehturm.

Om te pinnen:

Citytrip Berlijn, afbeelding van museumeiland

Misschien vind je dit ook interessant?

afbeelding om te pinnen, in een steegje met hangende boeken
Citytrip met kids – Rotterdam


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


nl_NLDutch

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.