5 etenswaren die je nooit meer gaat eten als je dit weet

5 etenswaren die je nooit meer gaat eten als je dit weet

Het doel van GezondGezin is mensen bewust maken van gezonde voeding. Maar weet je ook wat ongezond is? Hieronder 5 ongezonde etenswaren. Wist je dit al?

De 5 ongezonde etenswaren

1. Kauwgom

Daar is niks natuurlijks aan! Als je het etiket leest, komen daar bijna alleen maar synthetische stoffen op voor. Suikervrij beter? Nee, de zoetstoffen zijn eigenlijk nog gevaarlijker. Aspartaam (E951), zoetstof, Xylitol en mannitol komen in veel suikervrije kauwgom voor. Aspartaam kent veel, heel veel, negatieve bijwerkingen voor de gezondheid. Xylitol en mannitol trouwens ook. Het minst gevaarlijk wat ik erover kan zeggen is nog dat het laxerend werkt. Gewoon vermijden deze stoffen! Kijk ook maar eens bij andere kleine snoepjes zoals Smint. Daar zitten ook veel van deze stoffen in. Let op: door het kauwen van kauwgom denkt je lichaam dat er eten onderweg is door de aanmaak van insuline. Maar er komt niks en met als gevolg: honger!

Update juni 19: naar aanleiding van een klacht over het verspreiden van leugens over aspartaam wil ik voor de volledigheid melden dat er  wisselend wordt bericht over aspartaam. Er zijn ook onderzoeken die aangeven dat aspartaam niet gevaarlijk zijn. Zoals het voedingscentrum meldt. Daarnaast zijn er diverse websites die de nadelen van aspartaam beschrijft.  Ik wil je dus niet bang maken en ga vooral uit van je eigen gevoel en google vooral er verder op los. Nu heb ik geleerd in mijn opleiding orthomoleculaire voeding om aspartaam te vermijden, dus adviseer ik jullie dat ook.

2. Smurfenijs

Smurfenijs bevat het E-nummer E133 met allergische reacties als gevolg. In Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk, Zweden, Noorwegen en Zwitserland is deze kleurstof verboden! Er zijn kinderen op de eerste hulp beland met heftige allergische reacties. E133 zit trouwens ook in skittles.

3. Margarine

Het voedingscentrum geeft dan wel aan dat je margarine moet eten, ook in de nieuwe schijf van vijf. NEE, het bevat transvetten en deze veroorzaken onder andere hoge bloeddruk en een hoge cholesterol. Neem roomboter, met wel de goede vetten.

4. Koemelk

Koemelk is helemaal niet zo goed voor je. Melk bevat lactose (melksuiker), maar doordat er vanaf je 3e jaar geen lactase meer in je lichaam van nature voorkomt, kan de lactose door darmbacteriën omgezet worden in melkzuur en koolzuurgas. Melkzuur veroorzaakt diarree, winderigheid en darmklachten.  Het is ook zwaar verteerbaar, remt de opname van B12 (foliumzuur) en bevat veel fosfor welke daardoor de calcium uit de botten onttrekt.

Lees ook welke vitamines je mist je als je geen melk meer drinkt.

5. Zonnebloemolie

Zonnebloemolie (linolzuur) bevat omega 6. Teveel omega 6 veroorzaakt ontstekingen en is ook gelinkt aan astma en eczeem. Je ziet vaak ook op een verpakking groot ‘bevat zonnebloemolie’ staan. Dat lijkt dan een goede toegevoegde voedingswaarde, maar nee dus! En staat er plantaardige olie op de verpakking, dan is dat trouwens ook zonnebloemolie.  We krijgen teveel omega 6 binnen en te weinig omega 3. Meteen een oproep om meer omega 3 te eten. Goede bronnen van omega 3 zijn pijnboompitten, walnoten, avocado, groene groenten, vette vissen en lijnzaadolie, hennepolie, koolzaadolie, walnootolie.

Om te bewaren op Pinterest:

glas en fles melk

Misschien vind je dit ook interessant?

Bak met bulgur met de tekst weet jij het verschil tussen couscous, bulgur en quinoa
Eetlepel met suiker
Foto water, artikel over bulkdrinken


4 thoughts on “5 etenswaren die je nooit meer gaat eten als je dit weet”

  • Dit zijn feiten die ik jaren geleden met mensen deelde en scheef aangekeken werd. Begon zelf een blog en stopte toen. Een en al waarheid thanks for sharing!

      • Hai, nee ik bedoel het wel zo. Bij het ontbreken van lactase, kan de lactose (melksuiker) door darmbacteriën omgezet worden in melkzuur en koolzuurgas. Melkzuur veroorzaakt diarree, winderigheid en darmklachten. groetjes Liesbeth

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


nl_NLDutch

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.