Wat is het verschil tussen spijsvertering en stofwisseling?

Wat is het verschil tussen spijsvertering en stofwisseling?

Spijsvertering en stofwisseling wordt nog wel eens door elkaar gebruikt. Onterecht, want het is niet hetzelfde. Wat is het verschil? Ik leg het je graag uit. Daarnaast leg ik je ook uit wat je kunt doen als je problemen hebt met de spijsvertering of stofwisseling.

We beginnen met de stofwisseling

Het stofwisselingsproces, ook wel je metabolisme, is het proces waarbij voedingsstoffen en zuurstof worden uitgewisseld. Met als doel het maken van energie en het liefst dus zoveel mogelijk. De lever en nieren spelen een belangrijke rol in het stofwisselingsproces. De stoffen uit de darmen, komen met de bloedcirculatie door de poortader in de lever. Het lever filtert dit bloed. Afvalstoffen en bacteriën worden afgebroken en geschikt gemaakt voor ons lichaam, of opgeslagen als reserve (als glycogeen).

En dan de spijsvertering

Dit is in het kort de vertering van je spijs, dus je eten. Heel logisch. Dit begint bij de mond. Je eten wordt gekauwd in de mond, met enzymen die al je eten al wat verteren. En heeft daarna een hele weg door je lichaam, via je slokdarm, maag, dunne en dikke darm.

Je eten bevat voedingsstoffen die in ons lichaam worden opgenomen en gebruikt. Die voedingstoffen worden opgenomen onderweg die route. De lever levert per dag een halve liter gal, wat heel belangrijk is bij het verteren van vet in de darmen en bij uitscheiding van schadelijke stoffen. De nieren filteren en scheiden de – uit de lever afkomstige afvalstoffen – weer uit. De dikke darm zorgt ervoor dat de onverteerbare etensresten, afvalstoffen, water en dode bacteriën via de endeldarm, weer uitgepoept worden.

Problemen met je stofwisseling?

Er kunnen meerdere ‘problemen’ zijn. Soms is er een echt probleem met je schildklier. De schilklier regelt namelijk de snelheid van de celstofwisseling.  Hij maakt het hormoon thyroxine aan. Werkt je schildklier niet of niet goed, dan maak je dit hormoon niet aan en loopt je stofwisseling niet goed.

Verder ligt de mate van stofwisseling aan je leeftijd, genen en hoe gezond je leeft. Heb jij het idee dat je een tragere stofwisseling hebt? Lukt afvallen niet? Ben je vaak vermoeid of neerslachtig. Poep je minder vaak dan 1 keer per dag? Dan kan het zijn dat je problemen hebt met je stofwisseling. Ook vertraagt de stofwisseling tijdens de overgang of als je diabetes bent. Stofwisselingsproblemen worden grotendeels ook verstoord door hormoonproblemen.

Je stofwisseling aanzetten met deze 10 tips:

 1. Eet gezond.
 2. Eet niet te weinig, en ga zeker geen crashdieet houden.
 3. Slaap zo’n 8 uur per nacht. Te weinig, maar ook teveel slapen is niet goed voor je.
 4. Doe aan krachttraining. Meer spieren zorgen ervoor dat je meer calorieën verbrand, ook in rust!
 5. Doe aan cardiotraining. En zorg voor een verhoging in je hartslag.
 6. Drink genoeg water, bij voorkeur 2 liter. Genoeg water is nodig om de afvalstoffen af te voeren.
 7. Drink groene thee en zwarte koffie. Groene thee en zwarte koffie (zonder melk en suiker) werkt stimulerend op de stofwisseling. Maar…. ook weer niet teveel koffie vanwege de cafeïne!
 8. Eet pittig, dit bevordert je stofwisseling.
 9. Kauw je eten goed!
 10. Zorg ervoor dat je het niet te warm hebt. Koud afdouchen, de verwarming een graadje lager en die warme trui uitlaten. 

Problemen met je spijsvertering?

Je wilt natuurlijk dat je spijsvertering goed werkt, dat je eten goed en makkelijk wordt verteerd. Stap één is uiteraard dat je ook gezonde voeding eet. Als je als voorbeeld veel toevoegingen, zoetstoffen, suikers of zout eet, is je lichaam veel langer bezig met de vertering. Ook blijven er meer ongewenste schadelijke stoffen achter. Stap twee; eet ook niet teveel. Eet ook maar 3 keer per dag, dus zonder tussendoortjes. Zo heeft je spijsvertering rust tussendoor.

Hoe weet je of je spijsvertering niet goed loopt?

Symptomen zijn onder andere een opgeblazen buik, pijnlijke buik, stinkwinden. Zoals gezegd is de spijsvertering het hele systeem van voeding verteren en uitscheiden. Het kan dus zijn dat de maag, lever, darmen of nieren niet helemaal hun werk kunnen doen.

Wat te doen?

Heb je het idee dat de spijsvertering niet optimaal werkt, ga eerst kijken wat je voedingspatroon is. Je kunt last hebben van een allergie, intolerantie of overgevoeligheid voor bepaalde voeding. Begeleiding nodig? Neem contact op, dan doen we het samen!

Andere oorzaken kunnen ook zijn:

 • Snel eten
 • Te weinig of te veel maagzuur (te weinig komt trouwens veel vaker voor!)
 • Slecht kauwen
 • Slechte werking galblaas
 • Slechte werking alvleesklier

Gezonde kruiden die de spijvertering extra bevorderen:

 • Basilicum, kamille, komijn, koriander, munt, tijm, venkel

Rauwkost eten voor de maaltijd bevordert ook de spijsvertering en heeft een ontstekingsremmende werking.

Wat kun je beter niet doen

Last van winderigheid en opgeblazen buik? Eet dan (even) geen voeding met lectinen. Dit zijn eiwitten die de spijsvertering verstoren, ze binden zich aan darmcellen. Lectinen zit in bruine bonen, witte bonen, kapucijners, tuinbonen, graansoorten en aardappelen (geen zoete aardappelen).

Dat was in het kort – of toch wat langer – het verschil tussen spijsvertering en stofwisseling en vooral ook wat je kunt doen als je problemen hebt met één van beiden.

Om te bewaren op Pinterest:

Misschien vind je dit ook interessant?

suikerklontjes


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


nl_NLDutch

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.