Weetjes van de week #2 – Voeding

Weetjes van de week #2 – Voeding

Op Facebook plaats ik elke woensdag een weetje van de week. Korte berichten, zonder naar de website te hoeven. Weetjes over voeding en je gezondheid.

Deze weetjes van de afgelopen maanden gaan allemaal over voeding.

De voedingsweetjes

Thee drinken in de zomer? Ja juist! Warme dranken werken juist verkoelend bij warm weer. Ze openen je poriën waardoor je lichaam in de zomer sneller kan afkoelen tot de gewenste temperatuur.

Gewone olijfolie mag je maar tot 160 graden bakken, en het mag niet walmen. Hoe voorkom je dat olijfolie te heet in de pan wordt? Doe de olie pas in de pan als de pan al heet is. Na de olie, meteen je groenten of vlees toevoegen. Door de vocht uit je eten wordt het niet te heet.

Koop een basilicumplantje! Niet veel duurder dan een bakje. En je hebt er maanden lol aan! Maak pesto, of door de pasta. Ik ga er regelmatig langs met mijn neus, het ruikt zo lekker. Ook handig met de Rosti metal kruidenpot.

Water drinken is goed voor je! Maar wist je dat je ook teveel water kunt drinken. Teveel water drinken kan tot watervergiftiging leiden. Je lichaam heeft dan een natrium (zout) tekort, met hoofdpijn en misselijkheid en heel soms zelfs de dood als gevolg. Dit laatste is een paar jaar geleden gebeurd tijdens de Nijmeegse 4 daagse.. Drink als je dorst hebt, en hou 6 tot 8 glazen water per dag aan. Veel vocht verloren door een duurloop? Wat helpt is een bouillon met zijn fijne zouten.

Eet je fruit voor je maaltijd. Fruit wordt snel verteerd. En je gewone maaltijd zoals brood, vlees of pasta duurt veel langer om te verteren. En eet je je fruit daarna, dan moet het fruit lang wachten om verteerd te worden. Dit kan buikpijn veroorzaken.

Vandaag het verschil tussen rijpe of onrijpe bananen. Het voornaamste verschil zit hem in het gehalte zetmeel en suikers. Tijdens het rijpen wordt het zetmeel omgezet in suikers. Rijpe bananen bevatten dus meer suikers. Mag je elke dag een banaan, is dan de vraag? Ja, waarom niet. Nee, dit mag iets genuanceerder. Dat ligt eraan wat je de rest van de dag eet. Maar als je anders een snack zoals een twix of snickers eet, en nu een rijpe banaan, adviseer ik de banaan!

Nog meer voedingsweetjes

Echt paaseten vind ik eieren. Het is een bron van eiwit, dat weet iedereen. Maar ook een bron van calcium, ijzer, selenium, jodium en zink en de vitamines A, B, D en E. Een aantal andere weetjes: een hard gekookt ei is moeilijker te verteren doordat er dan meer zwavel in zit. En last van je astma, eet dan even geen ei. Eieren bevatten cholesterol, ja. Maar ook lecithine. En dit stofje laat weer het cholesterol van het ei dalen. Is cholesterol nu slecht?

Gebruik bonen of kikkererwten uit een glazen pot en spoel ze altijd af voor gebruik. Ze gaat het zout wat achterblijft uit het vocht en andere schadelijke stoffen gedeeltelijk weg. Nog beter is het om gedroogde bonen of kikkererwten te kopen en een nacht/dag te weken. Kleine moeite!Vervolg over eieren, en cholesterol. Wist je dat je naast dat je cholesterol binnen krijgt door je voeding (o.a. dus eieren), dat we cholesterol ook zelf aanmaken. Cholesterol heeft sowieso meerdere functies in je lichaam. Goede functies, we hebben cholesterol dus nodig!
Is cholesterol dan wel goed? Nou, cholesterol bestaat uit 2 stoffen, LDL en HDL. LDL is niet goed, en HDL weer wel. Teveel aan LDL zorgt voor een ophoping (plaque) in de aderen. Maar HDL zorgt juist ervoor dat eventuele ophoping veelal naar de lever wordt vervoerd. Eet daarom vooral onverzadigde vetten, zoals vis, kip, noten en olijfolie.

Hou je van een wijntje op zijn tijd, en vraag jij je wel eens af of biologische wijn nu beter is? Eerst maar eens de vraag wat het verschil is tussen een gewone wijn en een biologische wijn. Een biologische wijn is simpel gezegd gemaakt van biologische druiven, dus zonder pesticiden. Ten onrechte wordt er gedacht dat er dan ook geen sulfiet in zit. Je weet wel, daar waar sommige mensen hoofdpijn van krijgen. Er wordt namelijk wel sulfiet toegevoegd, alleen wel minder dan bij de gewone wijnen. En je zou wel kunnen zeggen dat biologische wijnen beter zijn. Uiteraard met mate.

Eet jij nog margarine? Steeds meer mensen stappen over op roomboter en bakken in kokosolie. En met een goede reden! Margarine bevat transvetten. Dit zijn onverzadigde (dus zachte) vetten die zich om hebben gezet in verzadigde (dus harde) vetten. Ze staan in directe relatie tot diabetes, hart en vaatziekten en allergieën bij kinderen.
Vertel het voort!

Je niet biologische groenten of fruit schoon maken van de pesticiden? Laat ze 10 minuten in een badje van natuurazijn en zuiveringszout (baking soda) weken.

Door het gebruik van pakjes & zakjes en kant en klare maaltijden, kun je al wel 8-18 gram zout binnen. Nu is per dag 2,5 gram zout voldoende. Teveel zout is niet goed voor je bloeddruk en zorgt voor problemen in je nieren. Fijne bijkomstigheid: door het minderen met zout, verminder je ook de behoefte aan suiker! Maak dus je eten zelf en vervang zout door kruiden. En gebruik je wel zout, gebruik dan natuurlijk zeezout. Wist je dat natuurlijk zeezout 92 essentiële mineralen bevat. Bewerkt zout maar twee, namelijk natrium en chloor.
En olijven zijn erg zout, doordat ze eerst in een zoute bad hebben gelegen. Omspoelen helpt!

Basilicum, een heerlijk ruikende kruid. Wist je dat je deze kruid altijd pas als laatste door je warme gerecht moet toevoegen voor de beste smaak. Net als veel andere kruiden is basilicum een medicijn. Hij helpt tegen maagpijn en misselijkheid en werkt antiallergisch en ontstekingsremmend door de salicylzuur. Tip: bewaar verse basilicum het niet in de koelkast!

 Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


nl_NLDutch

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.