Appel plaatkoek – zonder suiker

Appel plaatkoek – zonder suiker

Een plaatkoek is eigenlijk meer gebak dan koek. Of eigenlijk lijkt het ook veel op een kruimelvlaai. Helemaal deze, die ik met appel heb gemaakt. Op zoek naar een makkelijk recept voor een verjaardag, dan kan ik je deze aanraden!

Hoe maak je appel plaatkoek?

Ingredi├źnten:

  • 3 appels
  • 2 eieren
  • 100 gram fijne havermout
  • 200 gram speltbloem of meel
  • 150 gram zachte roomboter
  • 1 tl bakpoeder
  • 5 dadels
  • 1 tl kaneel
  • citroensap van een halve citroen
  • eventueel 1 t vanillepoeder

Verwarm de oven voor op 180 C.

Schil de appel en snij in dunne plakken. Maak de dadels heel fijn, eventueel in een keukenmachine. Voeg de dadels bij de appel, met de kaneel en citroensap. Meng goed door. Zorg dat de dadelstukjes goed verdeeld zijn.

Maak nu het deeg. Meng de havermout en meel of bloem met de bakpoeder. Meng nu de roomboter en ei erdoor met een vork. Doe driekwart van het deeg onderin een vierkante of rechthoekige bakvorm. Druk het goed aan Verdeel nu de appelschijven op de bodem en verdeel het deeg kruimelig eroverheen.

Update september 2019; vanwege de droge ervaringen zijn er 2 eieren aan het recept toegevoegd. Daarnaast kun je meer smaak door de speltmeel met amandelmeel vervangen. Dit is alleen wel duurder. Hou je van een meer vochtiger plaatkoek, maak hem dan met bosbessen. 

Deze plaatkoek gaat voor 45-50 minuten in de oven.

Om te pinnen:

appel plaatkoek

Misschien vind je dit ook lekker?

kokostaart
Kokostaart
dadeltaart
Dadeltaart
appeltaartstengels
Appeltaartstengels


11 thoughts on “Appel plaatkoek – zonder suiker”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


nl_NLDutch

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.