Fitbit Activity Tracker – een gevorderde stappenteller

Fitbit Activity Tracker – een gevorderde stappenteller

De nieuwste gezondheidshype is een activity tracker. Sinds een half jaar heb ik er één, een oud model van het merk Fitbit. Dat is een soort gevorderde stappenteller, die ook bijhoudt hoe je slaapt, hoe actief je bent (hardlopen, fietsen, wandelen, traplopen) en hoeveel calorieën je verband. Ik vertel je graag over mijn ervaringen.

Hoe werkt het?

De ’telefoon’ houdt bij hoeveel stappen je loopt gedurende die dag. Maar dus ook wat je hartslag is, hoeveel kilometer je hebt gelopen, hoeveel calorieën je hebt verbrand en hoeveel trappen je hebt gelopen. De dag loopt trouwens vanaf 12 uur ’s nachts, voor 24 uur lang. Je drukt aan de zijkant van de telefoon en ziet de verschillende getallen voorbij komen. Daarnaast kun je je Fitbit synchroniseren met de Fitbit app op je telefoon. Zo zie je meer; zoals welke uren je actief bent geweest, hoe vaak je bent wakker geworden en je kunt de cijfertjes zien per activiteit van de afgelopen 5 dagen. Dit laatste krijg je ook per mail, best een mooi overzicht van de vorderingen van de afgelopen 5 dagen.

Je kunt ook meedoen aan challenges, dan zet je voor jezelf bepaalde doelen. Dit motiveert natuurlijk. Daarnaast krijg je ook badges, hele grappige. Bijvoorbeeld de roller coaster, als je 125 trappen op 1 dag hebt belopen of de London Underground, als je 402 kilometers hebt gelopen sinds het gebruik van de Fitbit. Deze trofeeën zie je in de app, als je onder ‘account’ dubbelklikt op je naam.

Als je een premium (betaalde) account neemt, krijg je nog meer gegevens wat betreft je activiteiten, voeding en slaapgegevens. Dit heb ik trouwens niet.

Wat zijn mijn bevindingen?

Ik ben dol enthousiast, ik heb hem bijna altijd om. Zelfs ’s nachts heb ik er geen last van. Ik gebruik hem vooral om de stappen en mijn slaapgedrag bij te houden. Dus niet voor de voeding of fitness activiteiten.

Slapen

Voorheen kwam ik nog wel eens ’s ochtends mijn bed uit, met het gevoel dat ik goed of slecht had geslapen. Nu kan ik dit ook echt zien. Je ziet wanneer je hebt liggen woelen (blauwe streep) of wanneer je echt wakker bent geweest (rode streep). Mij heeft het zichtbaar maken echt geholpen. Want als ik dacht dat ik slecht had geslapen, dan viel dit soms erg mee. En wat heel apart is, ik voelde mij meteen beter. ‘Oh, ik heb dus nog best oké geslapen.’ Je gaat zo anders de dag in! Wel heb ik één keer gehad dat ik op de bank, half onderuit lag, en tv keek. En hij mij als slapend heeft geregistreerd, met veel blauwe lijnen. De Fitbit die ik heb ziet dat ik slaap doordat ik niet beweeg. De nieuwere fitbits schijnen dit beter te registeren via je hartslag. Je krijgt dan ook inzichtelijk of je licht of diep slaapt.

Wandelen

Ik ben dus echt meer gaan lopen. Mijn dagelijkse doel begon elke dag met 8.000 stappen. Dit lukte op actieve dagen zeker. Na een tijdje wilde ik dit opschroeven naar 10.000 stappen. Dit is nu nog steeds mijn huidige doel. Ik red dit niet elke dag, maar veel dagen wel. Het belangrijkste, ik ga ’s avonds nog wel eens een stuk wandelen omdat ik dan te weinig stappen hebt. En ik loop nu elke woensdag naar mijn werk en doe veel vaker lopend de boodschappen.

Aanrader?

Ik zou een activity tracker zeker aanraden. Het hoeft natuurlijk niet perse een Fitbit te zijn. Maar wil je meer bewegen en ook meer gemotiveerd worden. Wil je je meer bewust zijn van je slapen. In de kampioen van september (2017) staat de anwb test met 8 activity trackers. Daarin komt de Fitbit Charge 2 als voordelige keus naar boven. De test winnaar is de Garmin vivoactive HR.2 thoughts on “Fitbit Activity Tracker – een gevorderde stappenteller”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


nl_NLDutch

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.