shakshuka

Shakshuka – een heerlijk tomaten en ei prutje

Ken je shakshuka al? Dit is een tomatenprutje, met uien en eieren en vaak met komijn. Het is een gerecht uit Noord-Afrika. Ik wilde hem, vooral voor mijn mannen, met vlees maken. En ik had nog 2 aubergines liggen die op moesten, dus mijn shakshuka maakte ik deze keer met gehaktballetjes en aubergine.

Hoe maak je shakshuka?

Ingrediënten (4 personen):

 • 5 tomaten
 • 5 eieren
 • 1 aubergine
 • klein blikje tomatenpuree
 • 2 uien
 • 3 knoflooktenen
 • 300 gram gehakt
 • peper
 • 1 tl cayennepeper
 • 1 tl komijnpoeder
 • 1/2 tl kaneel

Snij de aubergine in blokjes en de ui en knoflook fijn. Snij de tomaten aan de bovenkant in. Laat de tomaten 5 minuten weken in heet water. Zo gaat de vel er gemakkelijk af. Snij de tomaten in grove stukken. Geen tijd of zin om tomaten te ontvellen, koop dan een pakje tomatenblokjes.

Maak nu de gehaktballetjes. Zoals je kunt zien op de foto zijn ze bij mij vrij groot. Ze mogen zeker ook kleiner. Het gehakt meng je met een halve gesneden ui, peper en een ei. Blijft het wat klef, dan kun je een volkoren beschuitje toevoegen zodat het steviger wordt.

Bak de ui en knoflooktenen een paar minuten. Voeg de gehaktballetjes toe en bak ze totdat de buitenkant een kleurtje krijgen. Voeg nu de aubergine en tomaten toe en laat nog zeker 5 minuten bakken. Druk de tomaten fijn tijdens het bakken. Voeg de laatste minuut de kaneel, cayennepeper en komijnpoeder toe. Zijn je kinderen gewend aan pittig eten, dan kun je ook iets meer cayennepeper toevoegen. Voeg de tomatenpuree toe. Nog te weinig saus, voeg je er dan wat tomatensaus (Pas­sa­ta di po­mo­doro) aan toe.

Meng de groenten en gehaktballetjes goed. Maak nu 4 kuiltjes en breek hierboven het ei. Doe de deksel erop, en hou hem op laag vuur. De shakshuka is na zo’n 15 minuten klaar, controleer vooral of de eieren goed gaar zijn.

Om te pinnen:

Shakshuka met tomaten, gehaktballen en ei

Misschien vind je dit ook lekker?

Plaattaart met courgette, spinazie en ei
Plaattaart met courgette, spinazie en ei
Frittata met zoete aardappel, spinazie en feta
Frittata met zoete aardappel en spinazie
Vegetarische linzencurry stoofpotje met wortel, tomaat en zoete aardappel
Vegetarische linzencurry

2 Comments

 1. Verdorie…heb ik geen aubergine in huis omdat hij miet bij de ingrediënten staat 🙁 misschien er even bij zetten…

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.