Hoe krijgen we het met Sint Maarten gezonder?

Hoe krijgen we het met Sint Maarten gezonder?

Sint Maarten, met een zelf gemaakt lampionnetje langs de buren in de straat en snoep ophalen. Dit is voor veel kinderen in Nederland hun avondbesteding op 11 november. Dan komen de kinderen thuis met veel snoep en willen het liefst alles meteen opeten. Dat hoeft natuurlijk niet zo te gaan, toch? Wil jij ook een gezondere Sint Maarten, lees dan verder.

Geschiedenis van Sint Maarten

De oorsprong ligt in de sterfdag van de Hongaarse bisschop van Tours, Martinus van Tours, ook wel Sint-Martinus. Hij had altijd wat over voor bedelaars. De datum werd later belangrijk om een andere reden, de wapenstilstand van de 1e wereldoorlog op 11 november 1918.

Het was bedoeld als bedelfeestdag, en had waarschijnlijk een religieuze oorsprong. Wist je dat de lampioen vroeger een uitgeholde koolraap of suikerbiet was. En er werd gezongen, zoals nog steeds. Humoristische liedjes. Dit is een oud liedje:

‘Sintemaarten de deur is vast,
Geef de kerel op z’n bast,
Geef de vrouw een dikke zoen,
Dan zal ze de deur wel opendoen’

Nu toch de vraag : Hoe kunnen we Sint Maarten gezonder krijgen?

Voor als je gaat lopen

  1. Maak van te voren afspraken met je kinderen. Mogen ze tijdens het lopen al wat eten? Wat mogen ze die avond nog snoepen? En maak over de rest van het snoep ook afspraken.
  2. Gooi na het lopen het niet verpakte snoep weg, uit hygiënisch oogpunt.
  3. Laat ze ook kiezen voor mandarijnen. Ben je al gezond bezig thuis, kun je best de afspraak maken dat ze ook wat gezonds moeten kiezen. En wordt dit niet aangeboden aan de deur, dan hebben ze mazzel.

Voor als je kinderen verwacht

  1. Snoep kan best gezonder dan die zakjes chips en chocolade. Denk aan snoep van het merk Good Stuff, maar ook aan lichte snoep, zoals een bekertje popcorn. Of gedroogd fruit.
  2. Leg mandarijnen op de schaal, met een smiley erop getekend!
  3. Koop niet alleen snoep, maar ook kleine cadeautjes. Snuffel eens rond bij de Action voor klein speelgoed, zoals leuke gummetjes of van die leuke grote ballonnen. Kook een zakje met legermannetjes of diertjes en leg ze apart op de schaal. Of een halloween kleurplaat met kleurpotloodjes. Zo’n mini kleurpotloden setje kost 0,45 cent bij de Action.
  4. Maak een echte halloween sfeer bij de deur. Een uitgeholde pompoen met lichtjes erin, enge spookjes en engelenhaar in de struiken. Kinderen zijn zo onder de indruk dat ze het snoep veel minder belangrijk vinden. Echt waar, weet ik uit ervaring. En daarna wordt niet gesproken over hoeveel snoep ze hebben opgehaald, maar over jouw griezelige voortuin.

Als er maar een paar mensen op het idee komen om gezonder Sint Maarten te willen vieren, ben ik al blij!

Om te bewaren op Pinterest:

Emmer met snoep

Misschien vind je dit ook interessant?

Stelling snoep is gemaakt voor kinderen Waarom?
kind op een weegschaal
Hoe krijg je het hele gezin aan de gezonde voeding_


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


nl_NLDutch

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.