schap in supermarkt met ontbijt granen

Welke ontbijtgranen zijn het gezondst?

Wat eet jij of je kinderen ‘s ochtends? Heerlijke ontbijtgranen met melk of yoghurt? Als kind at ik vaak cruesli met yoghurt. Heerlijk gezond, met veel vezels. Maar klopt dat wel? Tegenwoordig eet ik regelmatig havermout. Ik wilde wel eens onderzoeken wat de verschillen zijn tussen de ontbijtgranen. En is mijn overstap naar havermout echt gezonder?

Vergelijk ontbijtgranen

Alle soorten ontbijtgranen, muesli, cruesli, cornflakes, havermout en kinder ontbijtgranen zijn door mij bekeken in het schap van de Albert Heijn. In onderstaand overzicht zie je een selectie, met hierbij het aantal gram suikers en vezels per portie. 1 portie was per pak verschillend, maar ligt tussen de 30-40 gram. De hoeveelheid suiker dient uiteraard zo laag mogelijk te zijn, en de vezels zo hoog mogelijk. Over beiden onderwerpen, suikers en vezels, heb ik eerder geschreven. Klik op de onderwerpen om verder te lezen.

Het overzicht:

MerkGram suiker ppGram vezels ppopmerking portie
Quaker Cruesli rozijn6.34.2500 gram, 12 porties is 42 gram per portie
AH krokante muesli appel - rozijn11.72.73900 gram, 23 porties is 39 gram per portie
Kellogg's Honey pops loops8.992.17375 gram, 12 porties is 31 gram per portie
Kellogg's Coco pops90.9330 gram, 11 porties is 30 gram per portie
Kellogg's Rice crispies2.480.31375 gram, 12 porties is 31 gram per portie
Quaker Havermout0.443.6600 gram, 15 porties is 40 gram per portie
Brinta Havermout0.3283.977450 gram, 11 porties is 41 gram per portie
Zonnature Muesli rijk gevuld4.363.96geen porties aangegeven, ga uit van 40 gram per portie
Leev dubbelgebakken oergranen82.56geen porties aangegeven, ga uit van 40 gram per portie
Kellogg's Cornflakes2.480.93375 gram, 12 porties is 31 gram per portie
Kellogg's All-bran Fruit 'n fibre10.083.78500 gram, 12 porties is 42 gram per portie
Zonnatura Havermout pap0.283.6geen porties aangegeven, ga uit van 40 gram per portie

Wat valt er op?

De speciale kinder ontbijtgranen (pops) bevatten meer dan 2 suikerklontjes per portie. Want denken de fabrikanten: anders lusten de kinderen het niet? Nee! Zo wennen ze alleen maar aan die suikers, en kunnen ze niet meer anders eten. En dan de Kellogg’s All-Bran Fruit ‘n Fibre, dan denk je toch iets gezonds in je handen te hebben? Maar nee, 10 gram suiker, bijna 3 suikerklontjes per portie. En ja, wel veel fibres zoals ze beloven, maar wel dezelfde hoeveelheid vezels als havermout. Dan kies ik voor havermout. We gaan verder met de cornflakes. Hmm, weinig suikers (yeh!), maar wel weinig vezels. Dat doet dus niet veel voor je en valt voor mij af.

Wat kies je dan?

Natuurlijk de havermout! Havermout is dus echt gezond. Om veel meer redenen trouwens dan dat er heel weinig suikers in zitten. Wil je kind (nog) geen havermout, kies dan voor muesli. Muesli van Zonnatura of  zelf gemaakt, met lekker fruit zoals rood fruit, een appeltje of banaan, met kokosrasp en zaden.

Ook overstappen op havermout en inspiratie nodig? Hier een aantal lekkere ontbijtrecepten met havermout:

Om te pinnen:

Schap met ontbijtgranen in de supermarkt

Misschien vind je dit ook interessant?

Glas sinaasappelsap met de tekst ken je deze verborgen suikers
foto van crackers in de supermarkt
schap chocoladerepen in de supermarkt

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.