Persoonlijk: Moeite hebben met loslaten tijdens de zomervakantie

Persoonlijk: Moeite hebben met loslaten tijdens de zomervakantie

Ik heb iets met loslaten, of eigenlijk dus het niet kunnen loslaten. Ik plan en organiseer graag dingen, daardoor weet ik wat er gaat gebeuren. Niet dat ik dat niet van verrassingen hou (ja wel hoor schat!), maar ik kan ook moeilijk loslaten. Ik heb gewoon een hoog verantwoordelijkheidsgevoel. Tijdens de afgelopen zomervakantie had ik ook moeite met het loslaten. Waarin allemaal, lees verder:

Ik heb het opgesomd, voor jou wel zo makkelijk om te lezen en voor mij wel zo makkelijk om te schrijven.

  • Het allerlastig vind ik om op vakantie gezond te blijven eten. We eten minder groente. Gekookte groenten eet ik sowieso niet veel in de zomer. Er wordt meer prik en wijn (die laatste door mij dan) gedronken. Ik eet meer brood en een lekkere ijsjes (oh, die chocolate noir!!). Ach denk je, het is maar 3 weken. Dat is zo. Dit was ook mijn grootste loslaat les. En dan bedenk ik ook dat het brood veelal met granen en pitten is.  En de middagchips is een blokje kaas. Maar bij vakantie hoort bij ons ook lekker eten. Lekker uit eten, of ’s middags op een terrasje met een ijsje. Dus als ik lekker een ijsje op een terrasje at, genoot ik ervan! Als een mantra zei ik het tegen mijzelf ‘geniet, geniet, geniet’.
  • We moeten het wel leuk hebben. Ik kijk altijd uit naar de vakantie. Drie weken met het gezin op pad, tijd met elkaar doorbrengen, leuke dingen doen en gezelligheid. Omdat je daar zo naar uit leeft, wil je ook dat het gezellig is, leuk is. Het is maar drie weken. En dat is het gewoon niet altijd. Op vakantie wil je ook wel eens tijd voor jezelf, ben je wel eens humeurig of gewoon chagrijnig als het regent. Oh dat is ook zoiets, ik wil dat het altijd mooi weer is. Het was deze lente-zomer ook super mooi weer, maar precies dat wij weggingen werd het weer minder. Dus, we hebben regendagen gehad. Nou, dan vind ik het dus even niet leuk. We maken er wel wat van hoor. Maar daar moet ik mij even toe zetten. Ik heb ook losgelaten dat het niet erg is dat ik een ‘mooi weer’ vakantieganger ben!
  • Slapen. Begin van de vakantie ben ik altijd MOE. Er komt zoveel moeheid uit mijn lichaam. Ik ga lekker op tijd slapen. Maar vaak eerder dan de jongens. Dat vinden ze dan niet gezellig, ‘nog een spelletje’. Maar ik laat het los en ga heerlijk met een boek in mijn warme bedje lezen, om na een paar bladzijden te gaan slapen. Ze komen daarna nog even naast mij liggen voor een goede nacht knuffel, heerlijk!
  • En dan mijn puberende zoon, die met regelmaat veel brutaler is en meer risico’s neemt. Maar hij is zijn grenzen aan het verkennen, heeft soms zelf gelijk met die bijdehante opmerkingen en dat testosteron giert door zijn lijf. Maar hij is ook helemaal zichzelf en dat vind ik juist fijn! Ik laat hem dus zoveel mogelijk.

Loslaten is voor mij het opgeven van perfectie. Het ‘moeten’ moet eruit. Laat het los als het niet gaat als gepland. Laat het los als je er geen invloed op hebt (zoals het weer). Laat de kids los, zo worden ze zelfstandig.

Onze vakantie was gewoon heerlijk, ook met zijn regen. We hebben veel gelachen, genoten van elkaar en van het lekkere eten. Ik durf alleen nog even niet op de weegschaal te staan.

Misschien vind je dit ook leuk?

Mijn worstelingen (2017)

 Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


nl_NLDutch

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.