slimpie in de supermarkt

Limonade en diksap – welke moet ik kiezen?

Deze week een vergelijk voor de limonade, pakjes en diksap. Het is een eigen (en kleine) selectie uit de supermarkt (AH) en de ekoplaza. De foto’s zijn misschien niet altijd goed te lezen, maar ik vertel erbij wat erin zit.

Waar let ik op:

  • hoeveelheid suikers. Je hoort zoveel over het aantal suikerklontjes in limonade zit. Ik wilde dit ook wel eens zien met eigen ogen (hoewel ik het al geloofde ;))
  • extra toevoegingen

Een suikerklontje bevat zo’n 4 gram suiker. Ik let niet op vet of zout, dit zit er (bijna) niet in.

We beginnen met de diksap

Crombach en Your Nature heb ik gespot bij de Ekoplaza. Zij bevatten 100% geconcentreerd appelsap. Dus zonder toevoegingen en zonder toegevoegde suikers. De suikers (fruitsuikers!) zijn geheel uit appels. De suikerklontjes in het overzicht onderin, zijn dus puur natuur. Als voorbeeld, 1 appel bevat ook 4 a 5 suikerklontjes puur natuur.

Roosvicee daarentegen staat wel met een toevoeging suiker. Hoeveel erin zit, wordt niet gemeld. Hij staat wel direct na het concentraat en voor alle andere toevoegingen. De volgorde zegt iets over de hoeveelheid, van meeste hoeveelheid naar de minste. Daarnaast staat er als toevoeging kaliumsorbaat, ook wel E202. En code rode op de lijst van E nummers. Zie ook de link onderaan dit bericht.

Roosvicee valt dus af. En de andere diksappen kunnen prima, mits niet te vaak en ook meer verdund dan vermeld op de verpakking. Drie glazen diksap komt neer op 3 appels, en je eet ook geen 3 appels op een dag!  De prijs vind ik wel pittig, meer dan de 4 euro per fles van 500 ml. Nu haal je wel meer aangelengde diksap uit deze, dit komt doordat het 100% geconcentreerd sap.

PicMonkey Collage diksap
Links = Roosvicee Midden= Crombach Rechts = Your nature

En dan de befaamde pakjes

Alle pakjes zijn gezien bij de AH. Cawston is voor mij nieuw, maar viel op door de vermelding ‘no sugar’ en ‘no sweeteners’. De aanwezig suikers zijn dus puur natuur!

Dubbel Friss heeft de toevoeging suiker, verder geen vreemde toevoegingen. De Dubbel Friss Free bevat geen toevoegingen en zoetstof, mooi! Wat ik wel apart vind, ze noemen het ‘mandarijn en perzik’, met appel, mandarijn (6%) en perzik (1%) haha.

Wicky bevat best wat toevoegingen, kleurstof E150d (oranje in de lijst), suiker, fructosestroop, zuurteregelaar (natrucymcitraat, E331 groen). Fructosestroop kun je ook zien als suiker, het heeft namelijk ook invloed op de bloedsuikerspiegel.

Leev is biologisch en heeft geen toevoegingen!

Ze bevatten allemaal 2,5 tot 5 suikerklontjes. Alleen bij Dubbel Friss free, Leev en Cawston is dit puur natuur. En lijken daardoor mee te vallen. Maar toch krijg je 2 tot 3 suikerklontjes per pakje binnen.

PicMonkey Collage dubbel en cawston
Eerste 2 links Cawston, Rechts Dubbel friss Free en gewoon

 

PicMonkey Collage wicky leev
Links Wicky – rechts Leev

Als laatste de limonades

Ik heb gekozen voor de Karvan Cevitam, Karvan Cevitam 0%, Slimpie en Cool Bear, gezien bij de AH.

KC Aardbei, opvallend dat ze het aardbei noemen, het bevat maar 10% aardbei. Tja, misschien komt dat wel vaker voor. Maar als toevoegingen suiker, (weer die) glucose-fructosestroop en kaliumsorbaat (E202, op rode lijst).

KC Aardbei Framboos 0% bevat zoetstof (steviolglycosiden, prima!), xanthaangom (E415, oranje), kaliumsorbaat (E202, rood), natriumbenzoaat (E211, rood), natriumcitraat (E331 groen).

Slimpie, lijkt heel slim maar heeft veel toevoegingen, de verkeerde zoetstoffen aspartaam, sacharin, cyclamaat, E331, E211, E202, kleurstoffen betacaroteen, beta-apocarotenal. E211 kan een astma aanval veroorzaken, E202 staat ook op rode lijst. Valt af!

Cool Bear gebruik ik zelf al een tijdje voor mijn kids. Hij bevat geen suiker en is gezoet door de zoetstof uit Stevioglycosides (stevia rebaudioside A 97%), dit is een prima zoetstof!

PicMonkey Collage KC 0%
KC 0%
PicMonkey Collage KC gewoon
KC gewoon
PicMonkey Collage cool bear
Cool Bear

 

Slimpie 2
Slimpie

Voor informatie over de E nummers klik hier voor de lijst van E-nummers van de website ahealthylife.nl.
Nog even een overzicht van de calorieën en vooral van de suikers.

Merk – soortKcal per 100 ml per glas 250 mlsuikers per 100 ml siroopsuiker per 250 ml glasAantal suikerklontjes per 250 ml glas (verdund)
Limonade
Cool bear2,73 kcal 0,68 kcal0,38 gram0.1140
Slimpie sinaasappel8 kcal2.40,4 gram0
Karvan Cevitam aardbei300 kcal 9072 gram21.65.4
Karvan Cevitam 0% suiker toegevoegd - aardbei39 kcal11.77,8 gram2.340.5
Diksap per 100 ml siroop
Crombach appel diksap219 kcal50 gram153.75
Organic Nature diksap355 kcal88 gram26.46.6
Roosvicee230 kcal56 gram16.84.2
Pakjesper pakjeper 100 mlper 250 ml
Wicky appel29 kcal58 kcal7,2 gram184.5
Cawston Press25 kcal50 kcal5,5 gram13.753.4
Leev appel fruitwater21,5 kcal43 kcal5 gram12.53.1
Dubbel friss28 kcal56 kcal6,6 gram16.54.1
Dubbel friss free16 kcal 32 kcal3,5 gram8.752.2

Mijn conclusie

Ik ben geen fan van pakjes. Dit komt ook door de prijs, al gauw 50 cent voor 1 pakje. Die van Leev, Cawston press en dubbel friss free kunnen dus wel voor een keer, ze bevatten geen toevoegingen. Kies eerder voor de diksap met 100% geconcentreerde sap of limonade Cool Bear. Gewoon in een beker naar school, maar ook onderweg.

En de pakjes en diksap bevatten dan wel natuurlijke suikers, maar teveel natuurlijke suikers is ook niet goed en zorgen ook voor een stijging van je bloedsuikerspiegel. Het advies is om maximaal 2 fruit te eten, daar kom je snel als je ook veel diksap drinkt.

Nog beter: laat je kinderen (en jezelf) wennen aan water en thee.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.