Hoe gezond is onze zalm?

Hoe gezond is onze zalm?

Zalm behoort tot de gezonde vette vis, vol met omega 3, de EPA en DHA. Super gezond dus. Toch? Dan lees ik weer over de gekweekte vis, en denk ik ‘wil ik dit weten, want ik vind zalm zo lekker’. Maar voor het artikel van vandaag heb ik mij toch verdiept in onze zalm en hoe gezond en duurzaam deze eigenlijk is.

Is zalm nu echt zo gezond?

De vraag is dus: hoe gezond en duurzaam is onze zalm.

Gekweekte zalm

Oké, ik begin met de gekweekte zalm. De meeste zalm in de supermarkt wordt gekweekt. Ze zitten met elkaar in een kooi. En hun eigen poep drijft in de kooi. Ik zeg het maar hoe het is. Een bijkomend probleem van die poep: het bevat parasieten en sommige vissen worden er ziek van. Dit betekent twee dingen. Als ze in een kooi zitten in een directe verbinding van de zee, dan kunnen die ziektekiemen ook nog eens overspringen op wilde vissen buiten de kooien. Maar ook: preventief krijgen ze antibiotica, wat dus weer in je zalm terecht komt. En dat eet je.

Die mooie zalmroze kleur

Wij kennen de zalm die we eten als mooi roze, zalmroze. De wilde zalm heeft deze kleur ook van nature. Dit komt door de garnalen en ander voedsel die ze eten. Dit eten de gekweekte zalm niet en daarom krijgen zij een kleurstof toegevoegd. Hmmm jammer.

Hoe duurzaam?

Dan de vraag, hoe duurzaam is de gekweekte zalm. Helaas, die is niet duurzaam. Voor elke kilo zalm wordt er minimaal 2 kilo vis als voer gegeven. Voer – wat dus eerst gevangen is en niet natuurlijk door de vis is gevangen. Zonder dat logische ecosysteem.

Verschil in omega 3 waardes

De gekweekte zalm krijgt andere voeding waardoor de omega 3 waardes echt lager zijn dan de wilde zalm. En we eten de zalm voor die belangrijke omega 3. Ik in ieder geval wel.

Kun je dan geen wilde zalm kopen?

zalm in een wilde rivier

Als je dit leest, wil je liever niet de gekweekte zalm, ik in ieder geval niet meer. Nu is er een andere optie: wilde zalm kopen. En die is er ook, kijk maar eens in de vriesvak van de supermarkt.

Er is een website en een app van de Viswijzer, de Goede Vis. Hier vind je, naast informatie over de soorten vissen, onder locaties ook waar de verantwoorde vis te verkrijgen is: in de supermarkt, maar ook in restaurants. In de app staat de Dirk van de Broek, maar niet de AH en Jumbo. Terwijl zij ook wilde zalm in de vriezer hebben, met MSC keurmerk. Ik weet dus niet of er een reden is dat zij niet in de app staan of dat de app niet bij is.

Wat zegt een keurmerk?

En dan nog iets over het keurmerk, een houvast voor als je in de supermarkt rondloopt. Er zijn 2 bekende keurmerken, MSC en ASC. Wat zegt dat nu?

Het keurmerk MSC is een keurmerk voor duurzaam gevangen wilde vis, schaal- en schelpdieren en let op 3 dingen: het visbestand moet gezond zijn en niet overbevist worden, minimaliseren van de negatieve effecten op het overige zeeleven en de visserij moet goed beheerd worden. 

Daarnaast is het keurmerk ASC een keurmerk voor gekweekte vis, schaal- en schelpdieren.  De eisen zijn gericht op het beschermen van de lokale biodiversiteit en ecosystemen, gebruik van chemicaliën, voer en regels voor minder en beter gereguleerd antibioticagebruik. Maar ook voor optimale groei van de kweekvis die ook goed uitpakken voor het dierenwelzijn.

Zie je een ander logo, kijk dan op de website van de keurmerkenwijzer voor meer informatie.

Wat is nu een goed alternatief?

Wil je wel zalm blijven eten, eet dan de wilde zalm en niet te vaak. Waarom niet te vaak? Dat is een vraag – aanbod dingetje. Eten we met zijn allen heel veel zalm en andere vissoorten, dan is het probleem van overbevissing nog steeds een probleem. Eet daarom minder en kies voor onderstaande alternatieven als aanvulling. Meer zien over de overbevissing, dan is de docu op Netflix Ocean Blue een aanrader.

Stel, je wilt helemaal geen zalm meer eten, maar je wilt wel die gezonde omega 3 (DHA, EPA) binnenkrijgen. Omega 3 is heel belangrijk, als ontstekingsremmer, als bouwstof voor de hersenen, organen, hormonen. Dat wil je dus zeker genoeg van binnen krijgen. Maar hoe doe je dit dan?

Er zijn 2 makkelijke manieren: 1. Elke dag Omega 3 supplementen nemen. 2. Eet zeewier. Daarnaast is er nog de plantaardige manier om wat omega 3 binnen te krijgen. Die plantaardige vorm van omega 3 vetzuur, ALA, zit bijvoorbeeld in walnoten, walnootolie, en de groenten groentes zoals spinazie. Die ALA kan door ons lichaam omgezet worden in de DHA en EPA, alleen gebeurt dit helaas te beperkt. Ik raad daarom zeker aan om omega 3 suppletie te gebruiken als aanvulling als je geen zalm (of andere vette vissen) meer eet. Wil je meer weten over supplementen, neem dan contact op. Ik adviseer je graag. Supplementen koop je gemakkelijk en met 10% korting bij Vitakruid met de code ‘gezondgezin’.

Om te pinnen:

een groot stuk zalm met een mes ernaast

Misschien vind je dit ook interessant?

2 soorten aardappelen
Geanimeerd poppetje met rugpijn


1 thought on “Hoe gezond is onze zalm?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


nl_NLDutch

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.