Wat is het verschil tussen tofu en tempeh?

Wat is het verschil tussen tofu en tempeh?

Steeds meer mensen gaan minder vlees eten. Niet elke dag vlees eten is ook veel beter, beter voor je gezondheid, beter voor het milieu. Je hoort veel over tofu en tempeh. Wat zijn de overeenkomsten, en wat zijn de verschillen?

Korte uitleg over tofu en tempeh

In het kort is tofu gemaakt van sojamelk, het is wit, vaak in een blok met vocht in de verpakking zodat het niet uitdroogt, beetje sponsachtig. Hij is zowel zacht als harder verkrijgbaar. Hij heeft een neutrale smaak en krijgt door marineren meer smaak. Hij neemt namelijk ook makkelijk wat vocht op.

Tempeh is gemaakt van hele sojabonen en is gefermenteerd met een schimmel waardoor hij vaster wordt. Hij is, net als tofu, in een blok en heeft meer smaak. Niet iedereen kan alleen deze smaak waarderen.

Overeenkomsten tofu en tempeh

  • Beiden gemaakt van soja
  • vleesvervangers
  • eiwitrijk
  • vetarm
  • makkelijk te verteren
  • Aziatisch

Verschillen tussen tofu en tempeh

Tofu is gemaakt van sojamelk, en tempeh van de hele bonen. Tempeh is gefermenteerd, dit maakt hem gezonder. Hij bevat meer vezels, meer vitamines. En ook meer eiwitten. In vergelijking met de 8 gram per 100 gram tofu, wel 19 gram bij tempeh. Tofu heeft een meer neutralere smaak en absorbeert iets makkelijker een marinade.

Zo bereid je tofu en tempeh

Ze zijn beiden prima vleesvervangers in nasi, bami, of andere wokgerechten.

Tofu bereid je door hem in blokjes te snijden. Wikkel hem eerst in een theedoek en zet er een zwaar boek op om het vocht eruit te krijgen. Nu kun je hem in blokjes snijden en marineren. Kijk hier voor het recept van gebakken tofureepjes met broccoli en paksoi.

Tempeh kun je op meerdere manieren bereiden. Eén daarvan is in blokjes snijden (of breken) en marineren. Een ander is om hem in klein laagje water te stomen. Kijk maar eens naar het recept van vegetarische nasi met tempeh.

Om te bewaren op Pinterest:

blok tofu en tempeh

Misschien vind je dit ook interessant?

klik op afbeelding om naar de vergelijk van groenten en volkoren wrap te gaan


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


nl_NLDutch

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.