Wat kies jij – de groente of volkoren wrap?

Wat kies jij – de groente of volkoren wrap?

Je kent ze wel, de groenten wraps in de supermarkt. Met 45% groenten. Jippie denk je, das gezond. Maar is het wel gezond?

Ik vergelijk voor je de groenten wraps met de volkoren wraps. Ik laat expres de gewone tortilla’s al weg, deze bevatten minder vezels en laat ik zelf altijd al links liggen.

Waar let ik op met het vergelijken?

De verschillende wraps vergelijk ik op het aantal calorieën per wrap, suikers en vezels per 100 gram en of er toevoegingen zijn die rood zijn op deze lijst. Rood betekent dat ze schadelijk kunnen zijn voor onze gezondheid. Met de notitie dat de lijst wel kritisch is en zoals je zult zien bevatten alle wraps ‘rode’ E-nummers.

Er zijn 2 verschillende groottes van wraps. De grootste zijn 62 gram, de normale 40 gram. Let op: als je gewend bent om 2 wraps te eten en je eet een keer die grotere, en je doet er automatisch ook meer beleg op, eet je dus echt meer calorieën.

De vergeleken wraps in een tabel

MerkSoort wrapCalorieën per wrapSuiker per 100 gramVezels per 100 gramRode toevoegingen?
No FairytalesWortel tortilla (45% wortel)88 (per stuk van 40 gram)2,7 gram4,5 gramE202, E450, E472
KnorrGroente wrap wortel (35% wortel)186 (per stuk van 62 gram)4,2 gram5,4 gramE202, E471, E500
AtkinsLaag koolhydraten tortilla wrap123,2 (per stuk van 40 gram)0,7 gram26 gramKaliumsorbaat (E202).
AHTortilla wraps volkoren (66% volkorenmeel)180 (per stuk van 62 gram)2,5 gram6,5 gramE450, E466, E471
La MorenaVolkoren tortilla wraps189,1 (per stuk van 62 gram)2,3 gramniet bekendE202
Santa MariaTortilla wraps volkoren medium (24% volkoren)112 (per stuk 40 gram)2,4 gram5,2 gramE471
Santa Maria Tortilla wortel120 calorien (per stuk van 40 gram)3,8 gram3,2 gramgeen
Santa Maria Tortilla bieten121 calorien (per stuk van 40 gram)5 gram3,3 gramgeen
JumboTortilla Volkoren (60,5% volkoren meel)116 calorieën (per stuk 40 gram)2,5 gram8 gramE202, E450
JumboTortilla Volkoren – groene verpakking (65% volkoren meel)111 calorieën (per stuk van 40 gram)4,9 gram9,3 gramE202, E450, E500
Bfree wraps zoete aardappelWraps zoete aardappel91 calorieën (per stuk van 42 gram)8,7 gram17,1 gram geen

Update oktober 2021: De bieten en wortel tortilla van Santa Maria en de Bfree wraps zoete aardappel zijn toegevoegd aan het overzicht hierboven en in mijn oordeel hier onder.

Mijn oordeel

Wat betreft calorieën verschilt de wortel tortilla van 40 gram van No Fairytales (88 calorieën) zeker met de volkoren tortilla van 40 gram, 112-116 calorieën. Maar wat een verschil met de groenten tortilla van Knorr, 186 calorieën voor een grotere tortilla van 62 gram.

Suikers geven voor beide soorten niet veel verschil (behalve de zoete aardappel wrap, maar dit ligt aan de zoete aardappel). Maar de vezels wel. En dan komt de volkoren variant echt beter uit.

Zout: deze staat niet in het overzicht. Als voorbeeld noem ik een aantal tortilla’s. De groente wrap wortel bevat per 100 gram 0,85 gram zout. De volkoren wrap van de AH bevat 1 gram zout. Dan de jumbo volkoren tortilla en Santa Maria 1,2 gram. Als laatste en hoogste de no fairy tailes wortel tortilla 2,1 gram. Deze laatste is uiteraard wel veel.

En dan nog de prijs. De wortel tortilla van No Fairtales kost per 5 stuks 2,69 (prijspeil september ’20) en de volkoren wraps van de AH en Jumbo ongeveer 1,40-1,50 per 8 stuks. Dat is wel een groot verschil.

De Bfree wraps, met zoete aardappel, kwam ik tegen bij de AH. Ik heb hem eerlijk gezegd nog niet gegeten. De wraps zijn glutenvrij. En zoals alle glutenvrije producten, een stukkie duurder. En hoewel hij wel wat suiker bevat, meer dan de anderen, bevat hij erg veel vezels en helemaal niet zo veel calorieën. Neem dus de voornamelijk natuurlijke suikers maar voor lief als je graag glutenvrij wilt eten.

stapel wraps

Hoe volkoren is volkoren?

Volkoren wraps worden nog wel eens – naar mijn idee – onterecht als volkoren betiteld. In die van Santa Maria zit maar 24% volkoren meel, terwijl in die van de Ah 66% en die Jumbo 65%. Bij die van La Morena is niet eens bekend hoeveel procent volkoren meel in het product zit. Maar het eerste ingrediënt is de tarwebloem, en geen volkoren meel. Dus ik verwacht niet veel. Er staat niet eens vermeld hoeveel vezels per 100 gram in het product zit. Voor mij vallen die van La Morena en Santa Maria al af. Ze zijn ook nog eens iets duurder dan het eigen merk van AH en Jumbo tortilla’s.

Dus?

Als je gaat voor de laagste calorieën, dan kies je de wortel tortilla van No Fairytales en voor de prijs en vezels voor de volkoren wraps van AH en Jumbo. Eet er lekker veel vezels bij, dus groenten en peulvruchten. En eet je graag 2 wraps per maaltijd, kies dan voor de wraps van 40 gram, met lekker veel vulling. Gebruik de grote wraps dan maar voor de hapjes die je maakt bij een buffet of als je geen grote eter bent en aan 1 goed gevulde wrap genoeg hebt.

De e-nummers

Als laatste nog iets over de vermelde E-nummers. Ik vermijd ook het liefst zoveel mogelijk de schadelijke E-nummers. Maar ik wil ook geen paniek saaien of krampachtig gedrag. Want als je veel zelf bereid, kookt, bakt en niet veel kant en klare producten koopt, krijg je al veel minder schadelijke e-nummers binnen.

Kijk vooral zelf naar de e-nummers en met welke schadelijke het om bekend staat. Klik op de het e-nummer voor de beschrijving. E202, E450, E466, E471, E472, E500.

Om te bewaren op Pinterest:

klik op afbeelding om naar de vergelijk van groenten en volkoren wrap te gaan

Vind je dit ook interessant?

schap ontbijtgranen
schap met granola in de supermarkt


2 thoughts on “Wat kies jij – de groente of volkoren wrap?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


nl_NLDutch

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.