stapel wraps

Wat kies jij – de groente of volkoren wrap?

Je kent ze wel, de groenten wraps in de supermarkt. Met 45% groenten. Jippie denk je, das gezond. Maar is het wel gezond?

Ik vergelijk voor je de groenten wraps met de volkoren wraps. Ik laat expres de gewone tortilla’s al weg, deze bevatten minder vezels en laat ik zelf altijd al links liggen.

Waar let ik op met het vergelijken?

De verschillende wraps vergelijk ik op het aantal calorieën per wrap, suikers en vezels per 100 gram en of er toevoegingen zijn die rood zijn op deze lijst. Rood betekent dat ze schadelijk kunnen zijn voor onze gezondheid. Met de notitie dat de lijst wel kritisch is en zoals je zult zien bevatten alle wraps ‘rode’ E-nummers.

Er zijn 2 verschillende groottes van wraps. De grootste zijn 62 gram, de normale 40 gram. Let op: als je gewend bent om 2 wraps te eten en je eet een keer die grotere, en je doet er automatisch ook meer beleg op, eet je dus echt meer calorieën.

De vergeleken wraps in een tabel

MerkSoort wrapCalorieën per wrapSuiker per 100 gramVezels per 100 gramRode toevoegingen?
No FairytalesWortel tortilla (45% wortel)88 (per 40 gram)2,7 gram4,5 gramE202, E450, E472
KnorrGroente wrap wortel (35% wortel)186 (per 62 gram)4,2 gram5,4 gramE202, E471, E500
AtkinsLaag koolhydraten tortilla wrap123,2 (per 40 gram)0,7 gram26 gramKaliumsorbaat (E202).
AHTortilla wraps volkoren (66% volkorenmeel)180 (per 62 gram)2,5 gram6,5 gramE450, E466, E471
La MorenaVolkoren tortilla wraps189,1 (per stuk van 62 gram)2,3 gramniet bekendE202
Santa MariaTortilla wraps volkoren medium (24% volkoren)112 calorieën (per stuk 40 gram)2,4 gram5,2 gramE471

Jumbo
Tortilla Volkoren (60,5% volkoren meel)116 calorieën (per stuk 40 gram)2,5 gram8 gramE202, E450

Jumbo
Tortilla Volkoren – groene verpakking
(65% volkoren meel)
111 calorieën (per stuk van 40 gram)4,9 gram9,3 gramE202, E450, E500

Mijn oordeel

Wat betreft calorieën verschilt de wortel tortilla van 40 gram van No Fairytales (88 calorieën) zeker met de volkoren tortilla van 40 gram, 112-116 calorieën. Maar wat een verschil met de groenten tortilla van Knorr, 186 calorieën voor een grotere tortilla van 62 gram.

Suikers geven voor beide soorten niet veel verschil. Maar de vezels wel. En dan komt de volkoren variant echt beter uit.

En dan nog de prijs. De wortel tortilla van No Fairtales kost per 5 stuks 2,69 (prijspeil september ’20) en de volkoren wraps van de AH en Jumbo ongeveer 1,40-1,50 per 8 stuks. Dat is wel een groot verschil.

stapel wraps

Hoe volkoren is volkoren?

Volkoren wraps worden nog wel eens – naar mijn idee – onterecht als volkoren betiteld. In die van Santa Maria zit maar 24% volkoren meel, terwijl in die van de Ah 66% en die Jumbo 65%. Bij die van La Morena is niet eens bekend hoeveel procent volkoren meel in het product zit. Maar het eerste ingrediënt is de tarwebloem, en geen volkoren meel. Dus ik verwacht niet veel. Er staat niet eens vermeld hoeveel vezels per 100 gram in het product zit. Voor mij vallen die van La Morena en Santa Maria al af. Ze zijn ook nog eens iets duurder dan het eigen merk van AH en Jumbo tortilla’s.

Dus?

Als je gaat voor de laagste calorieën, dan kies je de wortel tortilla van No Fairytales en voor de prijs en vezels voor de volkoren wraps van AH en Jumbo. Eet er lekker veel vezels bij, dus groenten en peulvruchten. En eet je graag 2 wraps per maaltijd, kies dan voor de wraps van 40 gram, met lekker veel vulling. Gebruik de grote wraps dan maar voor de hapjes die je maakt bij een buffet of als je geen grote eter bent en aan 1 goed gevulde wrap genoeg hebt.

De e-nummers

Als laatste nog iets over de vermelde E-nummers. Ik vermijd ook het liefst zoveel mogelijk de schadelijke E-nummers. Maar ik wil ook geen paniek saaien of krampachtig gedrag. Want als je veel zelf bereid, kookt, bakt en niet veel kant en klare producten koopt, krijg je al veel minder schadelijke e-nummers binnen.

Kijk vooral zelf naar de e-nummers en met welke schadelijke het om bekend staat. Klik op de het e-nummer voor de beschrijving. E202, E450, E466, E471, E472, E500.

Om te pinnen:

een volkoren en wortel tortilla

Vind je dit ook interessant?

schap ontbijtgranen
schap met granola in de supermarkt

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.