Persoonlijk – Waarom ik fan ben van Crossfit

Persoonlijk – Waarom ik fan ben van Crossfit

Sinds een paar jaar zit ik op Crossfit. Een sport waar ik van dacht dat het voor jonkies en spierbundels is. In een rek hangen, en aan een bar trekken en duwen. Inmiddels ben ik fan. Waarom, ik vertel het je.

Wat houd Crossfit in?

Eerst maar even wat uitleg wat Crossfit precies inhoudt. Crossfit is vooral bekend om zijn WOD, wat betekent Workout Of the Day. Elke dag is er een andere WOD, een ander lesje. Wat je officieel elke dag kan volgen, omdat de training elke dag anders is en ook afwisselt met kracht en cardio. Bij mijn Crossfit box zijn er ook nog andere lessen, deze zijn meer gericht op bodybuilding en gewichtheffen zoals WeLift-Oly en Strongman.

Waarom ik fan ben van Crossfit?

Nog iets over mijzelf. Op het moment van schrijven ben ik 48 jaar. Ik heb altijd wel gesport. Hardlopen, yoga, fitness, bootcamp. Ik hou van bewegen maar was wel op zoek naar een nieuwe uitdaging. En die heb ik gevonden in Crossfit.

Dan de grote vraag, waarom ik fan ben van crossfit. Ik geef je meerdere redenen.

1. Krachttraining

Na je 40ste neemt je spiermassa af en ook je stofwisseling trouwens. Voor beiden helpt krachttraining. Door krachttraining verbrandt je ook nog eens energie, vet, in de 24 uur daarna. En ik hoef helemaal geen bodybuilders lijf te hebben, maar wel gewoon spieren. En dat merk ik zeker.

2. Soepele gewrichten

Het houdt mijn gewrichten veel soepeler. Al jaren heb ik last van mijn gewrichten. Stijf, pijnlijk. Chronische gewrichtspijnen noemen ze het. Lekker vaag. Maar door de oefeningen in de WOD ben ik echt veel soepeler. Ik heb ook veel meer energie, en natuurlijk ook kracht.

bord met de oefeningen

3. Mijn houding

Het helpt je bij je houding bij de alledaagse dingen. Zoals boodschappen tillen, trappen lopen, je kind tillen. Je lijf, je rug, je houding heeft echt baat bij alle oefeningen. Zoals de oefening suitcase carry. Dan loop je met 2 dumbels in je handen, net als de boodschappentassen. Maar ook de box stepup of squats of lunges.

4. De coaching

Crossfit is altijd onder begeleiding, in een groepje van max 12 personen. De fijne coaches letten op je, op je houding, of je de oefening goed uitvoert. Ze weten ook wat je zwakke plekken zijn, zoals bij mij vooral mijn heupen. Als je een blessure hebt, geef je dit voor de les aan en passen ze de oefeningen aan voor jou.

En dan heb ik ook met enige regelmaat een gesprek met mijn eigen coach. Kijken hoe het gaat. Waar ik tegenaan loop, wat ik wil verbeteren of op wil focussen. Heel fijn!

5. Mentaal sterker

Het heeft mij mentaal echt sterker gemaakt. Oefeningen die beter gaan dan de vorige keer (soms ook niet hoor!) En door de aanmoediging van de coach ga je door. Ik ga er 99 van de 100 heel voldaan vandaan.

6. Spierpijn

De spierpijn. Oké, dat is soms echt pittig. Maar ook zo fijn. Je hebt het gevoel dat je wat hebt gedaan. Dat je je spieren hebt uitgedaagd. Crossfit kun je eventueel elke dag doen. Nu doe ik dat niet, maar wel 3 keer in de week. En soms komt het zo uit dat ik dan 2 dagen achter elkaar train. Dat is ook prima. Elke training is zo afgestemd zodat je elke dag een WOD kan volgen. Vandaag squaten, dan heb je dat 9 van de 10 keer de dag erna niet.

Let op: Luister altijd naar je lichaam. Last van je rug of ergens anders, stop dan even. Pak een lichter gewicht. Geef het ook aan aan je coach, die past de oefening aan zodat je het wel kunt afmaken.

7. De leden

Crossfit is voor iedereen. Jong en oud. 20, 30, 40, 50 jaar jong. Topfit, beginnend. Iedereen stimuleert elkaar en laat elkaar ook in zijn waarde. Iedereen traint op zijn eigen niveau en binnen hun eigen kunnen. Er wordt niet minderwaardig gedaan. In ieder geval niet waar ik train.

Disclaimer: ik ben gewoon een Crossfit fan. Dit is echt heel persoonlijk mijn verhaal. Ik hou van de oefeningen, maar ik ben geen kenner en kan ook niet alles. Een handstand push up of pull up in het rek kan ik niet. En dat is ook helemaal prima. Wie weet later wel. Maar voor nu nog niet. Er zijn genoeg alternatieve oefeningen om er wel naar toe te werken. En als je dat niet wilt, is dat ook prima.

Nu wil ik hier niet mee zeggen dat jij ook op Crossfit moet, maar dat mag natuurlijk wel. Doe vooral je eigen beweging wat bij je past. Maar daag jezelf uit. Denk niet, dat is niks voor mij. Dat is alleen voor spierbundels. Nee, echt niet. Het is voor jou als je wilt werken aan een goede houding, kracht, spierenopbouw, conditie.

Waar Crossfit ik? Bij Crossfithoofddorp.

Om te bewaren op Pinterest:

attributen voor de crossfit zoals een fiets en box

Misschien vind je dit ook interessant?

voeten op een weegschaal
vrouw die aan het gapen is, met link naar het artikel over vermoeiheid


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


nl_NLDutch

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.