10 redenen voor als afvallen niet lukt

10 redenen voor als afvallen niet lukt

Je wilt afvallen. Een paar kilo kwijt. Je gaat minder eten. Gezonder eten. En maandag begin je. Maar het lukt niet. Waarom lukt het niet? Ik geef je 10 mogelijke redenen waarom het niet lukt.

10 redenen voor als afvallen niet lukt

1 Je eet lang te weinig

Je eet al een tijdje gezond, bent best streng voor jezelf. Je eet veel groenten, weinig tussendoortjes en geen frisdrank en snoep. Het gebakje op verjaardagen sla je zelfs af. In het begin zal je wel afvallen maar op een gegeven moment stopt dit. Je lichaam went hieraan en stopt met afvallen. Dit is je stofwisseling die op een laag pitje gaat. Een trage stofwisseling kan dus een reden zijn dat je niet (meer) afvalt. 

2 Je slaapt niet goed

Als je niet goed slaapt, ben je moe. Zo vervelend is dat. Als je moe bent, ga je snaaien, heb je geen zin om te sporten. Slaap je slecht, dan kan het zijn dat er hormonen verstoord zijn, zoals melatonine en cortisol. Melatonine is ons slaaphormoon. Cortisol het stresshormoon, als deze laatste ’s avonds te hoog is maak je moeilijk melatonine aan. Lees meer over deze hormonen.

Zorg dus dat je goed slaapt, minimaal 7,5 uur.

3 Je hebt veel stress 

Ik had het net al over het stresshormoon cortisol. Dit stresshormoon zorgt ervoor dat je moeilijk in slaap komt. Daarnaast zorgt stress voor een drang naar suikers, snaaien dus.

Heb je veel stress, dan is het ook niet zo verstandig om heel streng te diëten of koolhydraatarm te eten. De stresshormonen vragen nu veel energie (lees calorieën).

4 Je gaat minder eten maar niet gezonder

Stel je eet normaal veel calorieën, je eet snelle koolhydraten. Veelal kant en klare maaltijden, regelmatig frisdrank, koek en snoep. Dus niet zo gezond. En je gaat minder calorieën eten. Maar je blijft frisdrank drinken en patat halen. Maar je eet geen ontbijt meer en daarmee dus minder calorieën. Ah, nee dat is niet de oplossing! De suikers in de snelle koolhydraten, zorgen dat je blijft aankomen. Als je de suikers niet verbrand, niet verbruikt, worden ze opgeslagen in je vetcellen. Nee zo val je niet af, ook al ga je minder calorieën eten. 

5 Je hebt geen duidelijke waarom 

Waarom wil je afvallen? Moet je van jezelf? Waarom dan? Moet het om medische redenen? Dan nog is het lastig om de knop om te zetten. Waarom moet je dat dan? Van wie? Het moeten begint bij jezelf een vriendelijke schop onder de kont geven. Stel je hebt overgewicht, en je wilt wel een paar kilo kwijt. Je wilt je eigenlijk wel lekkerder in je vel voelen als je in een badpak op het strand ligt. Je vind dat opgeblazen gevoel na het eten vervelend. Een duidelijke waarom zorgt ervoor je het afvallen vol houdt.

6 Je eet toch niet zo gezond

Je eet voor je gevoel gezond maar dit blijkt toch niet zo te zijn. Je vervangt de cola met cola light. Je eet nog de verkeerde koolhydraten, die je bloedsuikerspiegel laat stijgen. Als je bloedsuikerspiegel stijgt, maak je insuline aan. En als je insuline aanmaakt, kun je geen vet verbranden. En dus lukt het niet om af te vallen.

7 Je eet te veel

Je eet toch te veel. Maar hoe weet je of je teveel eet? Nou, de makkelijkste manier om hier achter te komen is om die calorieën te tellen. Kijk wat je precies eet. Hou de calorieën eens een weekje bij. Dit kan via de app Myfitnesspal. Kijk ook hoeveel koolhydraten je eigenlijk eet. Probeer eens meer gezonde vetten en eiwitten te eten.

8 Je bent te streng voor jezelf

Als je streng voor jezelf bent, en je mag niks ‘lekkers’ eten, dat hou je niet vol. Hou de 80/20 regel aan. Je hebt 80% een gezond voedingspatroon. En je mag van jezelf soms, dus 20%, eten wat je zelf wilt. Echt waar, zo hou je het vol. Zo voorkom je dat je op een verjaardag een gebakje neemt, en je daar meteen schuldig over voelt. En met de gedachten ‘nu ben ik toch fout bezig’, ga je ook aan die borrelnootjes en wijntje en daarna door naar de snackbar. En is het hek weer van de dam en val je weer terug in je oude ongezonde voedingspatroon. Mag dus soms wat lekkers, bedenk ook van te voren wat en je houdt je gezonde leefstijl gewoon vol.

9 Beweeg je wel genoeg? 

Oké, eerlijk is eerlijk. Beweging is maar voor 20% het resultaat van geslaagd afvallen. 80% ligt aan de voeding. Maar dan nog, is bewegen voor meerdere redenen goed. Tijdens het bewegen verbrand je calorieën. Punt. Maar als je regelmatig beweegt, voel je je ook fijner. Je bent bewust met je lichaam bezig. Daarnaast is het ook stress verlagend.

10 Je bent niet nu al happy met jezelf

Wees nu al blij met jezelf. Gelukkig worden komt niet als je een paar kilo bent afgevallen. Je wordt niet opeens gelukkig als je straks een paar kilo bent afgevallen. Je bent het nu al. Zo is de kans ook groter dat je het jezelf gunt om af te vallen, om de moeite te doen.

Om te pinnen op Pinterest:

voeten op een weegschaal

Misschien vind je dit ook leuk?

flesjes frisdrank


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


nl_NLDutch

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.