Vitamine C – wat wil je weten?

Vitamine C – wat wil je weten?

Vitamine C, ook bekend als ascorbinezuur. Iedereen kent hem als de vitamine die je extra moet innemen als je verkouden bent. Wil je er meer over weten? Tuurlijk!

Vroegur – ooit – weet je wel

Wist je dat we vitamine C vroeger zelf aanmaakte? Wat is daar fout gegaan? Er wordt aangenomen dat dit komt doordat we voeding met al genoeg vitamine C aten, en het daardoor niet meer hoefde aan te maken. De meeste zoogdieren maken nog steeds wel zelf hun vitamine C aan. Behalve sommige apen en cavia’s!

Scheurbuik

Door een vitamine C tekort kregen mensen vroeger scheurbuik. Dit is een ziekte die veelal voort kwam bij zeelui, ze kregen last van bloederig tandvlees tot aan inwendige bloedingen, met regelmatig de dood tot gevolg. De Engelse scheepsarts Lind kwam in 1747 erachter dat de zeemannen die dagelijks citrusvruchten aten, geen scheurbuik kregen. Tegenwoordig komt scheurbuik nog wel voor, maar je overlijdt er niet meer aan.

orange-453452_640

Waar is vitamine C zo belangrijk?

  • Hij is sterk antioxidant, dat wil zeggen dat hij vrije radicalen verwijderd. Vrije radicalen beschermen jou tegen bacteriën, maar moeten daarna weer uit je lichaam. Dit doen antioxidanten.
  • Het is een bouwstof voor collageen, een bijzonder eiwit dat nodig is als onderdeel van bindweefsel.
  • Het zorgt ervoor dat je ijzer beter opneemt. Vrouwen hebben daarom extra behoefte aan vitamine C tijdens de menstruatie.
  • Hij helpt tegen chronische aandoeningen zoals staar, kanker en aderverkalking.
  • Hij activeert bij afweer op ziekteverwekkende bacteriën.
  • Het heeft een functie bij de afweer van infecties en de vorming van rode bloedcellen.
  • Hij helpt bij bot en tandvorming.
  • Hij versnelt de genezing van wonden.
  • Het vermindert het optreden van allergische reacties.
  • Hij verlicht bij artritis.

Hoeveel hebben we nodig?

Dat ligt eraan. Soms wel 10 gram, soms is een paar gram genoeg. Je behoefte wordt verhoogd door het nuttigen van suikers, door alcohol, roken, medicijnen, milieuvervuiling. Maar ook door stress. Wist je dat een geit al gauw 7 gram vitamine C aanmaakt als hij in de stress schiet. Zie je het al voor je, als hij door een wolf achterna wordt gezeten. Hoe zit dat dan? Adrenaline, het hormoon die bij stress actief wordt, gebruikt veel vitamine C tijdens het aanmaken in de bijnieren.

In welke voeding zit vitamine C?

Oké, citrusvruchten, dat weten we wel. Maar ook in ander fruit, zoals kiwi, mango, blauwe bessen, aardbeien en kersen. Verder in alfalfa, rauwkost en veel groenten, zoals broccoli, bloemkool, boerenkool, spinazie, knoflook, paprika, rauwe ui, veldsla en nieuwe aardappelen.

berries-184449_1920

Supplementen

Ook bij gezonde voeding, is het vrijwel onmogelijk om genoeg vitamine C binnen te krijgen. Als je heel veel groenten eet op een dag (500-700 gram), krijg je ook maar 1,5 gram aan vitamine C binnen. Aparte vitamine C tablet is dus aan te raden. Gebruik je al een multivitaminen, helaas krijg je dan nog te weinig binnen. In een multivitaminen is de dosering te laag, het pas gewoon niet in de pil.
Tip: vitamine C wordt niet in het lichaam opgeslagen, daarom is het aan te raden om meerdere keren per dag supplementen van vitamine C in te nemen.

Misschien vind je dit ook interessant?

Vitamine D- zonlicht vitamine


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


nl_NLDutch

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.