Welke kruidnoten kies je in de supermarkt?

Welke kruidnoten kies je in de supermarkt?

Ik was amper terug van vakantie begin september toen ik de schappen al vol zag met kruidnoten en ander sint lekkers. Sjemig denk ik dan, loop ik daar in mijn korte broek en redelijk zongebruine huid, en ben ik meteen weer in december met mijn gedachten. Maar ergens in oktober ga ik dan toch overstag. Ik maak ze ook graag zelf, maar heb daar helaas niet altijd tijd voor. Dus ik koop ze ook in de supermarkt hoor. Nu was ik wel erg benieuwd naar het verschil in aanbod van de kruidnoten, en heb ik een vergelijk gemaakt.

Kruidnoten vergelijken, wat vergelijk ik?

Ik vergelijk naast de calorien en de suikert, ook de prijs. Vooral die prijs is erg wisselend. Aan het vet percentage wilde ik niet veel aandacht aangeven, dit is namelijk veelal zo’n 12 tot 13%. Wel vond ik het opvallend dat de glutenvrije kruidnoten van Consenza 24 (!) % vet bevatten. Ik heb trouwens wel een voorkeur voor roomboter in plaats van palmolie. En neem je pepernoten met chocolade, dan ga je richting de 20 gram vet, en bevatten ze ook meer suikers. Ja, er is tegenwoordig genoeg keuze, kruidnoten zijn er ook met een laagje truffel of witte, pure of melk chocolade.

Vergelijk in suikers

Het verschil in suikers viel erg mee. Veelal rond de 30 gram, per 100 gram. Een kleine uitschieters zijn de bolletje bakkers kruidnoten met 36 gram. Het aantal gram vind ik trouwens nog wel behoorlijk. Als ik zelf kruidnoten maak, gebruik ik 50 gram per 250 gram. Dus 20 gram per 100 gram. Dit scheelt nog best wat. De kruidnoten van Bastogne  bevatten maar liefst 5 soorten suikers. Ik vind dat altijd misleidend. 

Vergelijk in prijs

Naast de suikers, vind ik de prijs ook belangrijk om mee te nemen in het vergelijk. Zeker omdat er zoveel in die prijs is. Omdat er niet super veel verschil zit in suikers en vetpercentage, kun je vooral hier je verschil vinden. Waar zit dit prijsverschil dan in? De meeste duurdere en goedkopere hebben beiden gewoon tarwebloem, suiker en dezelfde oliën als ingrediënten. Is het dan toch de naam (van Delft) en misschien de smaak wat het verschil maakt? En die van Consenza vind ik toch wel heel erg duur. Oké glutenvrij, dus duurdere ingrediënten, maar vooral erg duur en ook nog eens meer vet.

Ik was ook wel nieuwsgierig hoeveel het zou kosten als ik zelf kruidnoten maak? Kruidnoten gemaakt met speltmeel, is omgerekend voor 400 gram deeg € 2,85. Aangezien je niet voor 400 gram aan kruidnoten uit de oven krijgt (daar ga ik even van uit) dan is het zelf maken best duur, namelijk ongeveer 8 euro voor 1 kilo. Let op: dit komt vooral doordat ik kokosbloesemsuiker gebruik, en in de kruidnoten van de supermarkt zit tafelsuiker. Helaas pindakaas…. Het liefst maak ik ze nog steeds zelf, en eet het bakje dan niet in één keer leeg. Maar als je niet veel tijd of zin hebt, dan kun je toch voor de goedkopere kruidnoten gaan.

Schadelijke e-nummers

Op verzoek heb ik de e-nummers meegenomen in mijn vergelijk. Er werd gevraagd naar E450, maar ik keek toch even naar alle rode E-nummers volgens deze lijst. Wat blijkt, het gaat bij de ingrediënten van kruidnoten ook alleen maar om de E450. 

In de tabel meld ik het aanwezige rode E-nummer. Dit staat niet altijd als E-nummer op de verpakking, maar soms als naam, eindigend met fosfaat. Laat dit je dus niet foppen. En nee, niet alle E-nummers zijn schadelijk, ik vermeld alleen de rode E-nummers.

Heb ik een winnaar?

Ik heb ze niet allemaal geproefd, dus qua smaak kan ik lastig kiezen. Persoonlijk vind ik de bakkers kruidnoten van AH erg lekker. Ze zijn leuk klein, gemiddeld aan suikers, alleen niet de goedkoopste, maar ook zeker niet de duurste en zonder de E450! In dezelfde categorie valt dan ook de bakkers kruidnoten van de Jumbo. Daarnaast maak ik ze ook graag zelf, natuurlijk.

Dit artikel en onderstaande tabel is 30 oktober 2023 bijgewerkt.

De tabel waar alles nog na te lezen is:

Merkprijs per kgkcal per 100 gramsuikers per 100 gramToevoeging?
AH Bakkers kruidnoten4,83442–32 
AH biologische kruidnoten (NIET MEER BESTELBAAR)6,4544831 
AH kruidnoten1,99427–31E450
Bolletje bakkers kruidnoten6,23428–36 
Bolletje kruidnoten4,19442–32E450
Consenza Glutenvrij19,93478–19 
Jumbo Bakkers Kruidnoten4,83448–31 
Jumbo kruidnoten2,78436–30,7E450
Jumbo kruidnoten spelt7,95442–31E450
LU bastogne kruidnoten11,96455–33 
Van Delft kruidnoten originals5,00427–31 
Van Delft kruidnoten roomboter11,43433–30 
Your organic nature kruidnoten11,4545131,3 
Your organic nature spelt kruidnoten11,4544831 

Mis je nog een kruidnoot in het overzicht? Zet hem in de reacties en ik voeg hem zo snel mogelijk toe. 

Om te bewaren op Pinterest:

Misschien vind je dit ook interessant?

maak je mueslirepen zelf
Een glas sinaasappelsap met de tekst ken je deze verborgen suikers?


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


nl_NLDutch

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.