Chocoladepasta afbreekbrood

Chocoladepasta afbreekbrood

Op zoek naar iets speciaals met kerst voor het ontbijt of bij de brunch? Dit afbreekbrood met chocoladepasta is een plaatje om te serveren en alle kinderen lusten het, gegarandeerd!

Recept chocoladepasta afbreekbrood

Dit heb je nodig:

  • 250 gram speltbloem
  • 10 gram gist (gedroogd)
  • Snuf zout
  • 3 eieren
  • 120 gram roomboter
  • 3 el chocoladepasta

Let op, begin de avond ervoor!

Maak eerst de deeg. In een broodbakmachine gaan de bloem, gist, zout en eieren en laat het ongeveer 10 minuten kneden. Geen broodbakmachine? Dan in een keukenmachine of grote kom met mixer.

Snij de boter in klontjes en voeg ze één voor één toe, laat de machine het werk doen. Laat het deeg een nacht in de koelkast in een goed afgedekte kom. Geen tijd om een nacht te wachten, laat het dan in ieder geval een uur rijzen. ’s Ochtends het deeg nog een keer kneden, nu met de hand.

Het echte werk

Verdeel het deeg in 4 gelijke stukken. Rol het deeg in een ronde pizza vorm. Pak een bord die iets kleiner is en leg deze omgekeerd op het deeg. Druk wat aan, de afdruk wordt de rand waarbinnen je de chocoladepasta gaat uitsmeren. De chocoladepasta eerst warm maken. Welke chocoladepasta je gebruikt mag je natuurlijk zelf weten. Nutella, zoals in het filmpje (zie onderin), of een wat gezondere variant bij de Ekoplaza. Het verwarmen kan in de magnetron voor 30 seconden of au bain marie in een glazen kommetje.

Nadat de pasta is uitgesmeerd, leg je de eerste laag deeg op een bakpapier. Nu maak je de volgende vorm van het deeg. Deze leg je op de eerst laag en besmeerd weer met de pasta. Tussendoor leg je het bord weer op het deeg voor de rand tot waar je de pasta smeert. Daarna de derde laag deeg met weer pasta. En als laatste de laatste laag deeg.  Je legt nu het bord weer op het deeg en verwijdert het overtollige deeg.

Pak een glas en leg hem omgekeerd in het midden van het deeg. Hieromheen snij je met een scherp mes het deeg door, eerst in vieren. Daarna de kwarten weer doorsnijden en de achtsten nog een keer. Je hebt nu 16 stukken rondom het midden rondje.

Pak nu 2 stuks op en vouw ze beiden twee keer naar binnen, dus naar elkaar toe. Ga zo het rondje helemaal af. Als laatste vouw je de 2 uiteinden nog naar elkaar toe. Ze staan nog wat uit elkaar, maar in de oven komen ze goed naar elkaar toe.

Om ze nog te laten opstijven, leg je er een half uur een natte theedoek op. Verwarm de oven voor op 180C. Het brood gaat 20-25 minuten in de oven.

Zie hier het filmpje waar ik dit heerlijke recept vandaag heb. Het recept van het deeg heb ik niet helemaal gevolgd.

Om te bewaren op Pinterest:

Chocoladepasta afbreekbrood

Misschien vind je dit ook lekker?

Suikervrije Rozijnenbrood
Paasstol
Kersttol


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


nl_NLDutch

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.