Bierbrood – dit brood is niet alleen voor mannen

Bierbrood – dit brood is niet alleen voor mannen

In november kreeg je pakketje bij een sixpack Leffe om zelf een bierbrood te maken. Het recept was van Robèrt van Beckhoven, bekend van Heel Holland Bakt. Het broodje had ik natuurlijk gemaakt, en het was heerlijk. Wel dacht ik; kan ik dat niet zelf maken. Nou….. het recept van Robèrt bleek erg lastig te zijn. Ten eerste, zijn recept was helemaal niet bekend. Maar wel bekend was dat alles bij elkaar 4 dagen bezig was, want de roggekorrels worden in het bier geweekt en het is tussendoor lang gisten. Nu wilde ik het nog steeds zelf maken. Zo gezegd zo gedaan. Bier mengen met meel en bloem. Maar na 1 uurtje rijzen werd het een heel compact broodje. Maar een hele nacht rijzen, dat was hem! Mijn experiment was geslaagd.

Recept bierbrood

Wat heb je nodig?

  • 200 gram speltmeel
  • 200 gram speltbloem
  • 1 gram gist
  • 1 tl zout
  • 330 ml bier (1 flesje)

We beginnen met het flesje bier. Ik heb het bierbrood gemaakt met bockbier van Hertog Jan. Niet om reclame te maken, want ik pakte wat er in de kast voorradig was. Het kan dus ook prima met andere biersoorten en merken, zoals we weten van Robèrt met Leffe. Tuurlijk zullen de verschillende soorten bieren een andere smaak en werking van het gisten geven. Gewoon uitproberen.

Meng de bloem en meel, met de gist en zout. Voeg het flesje bier toe. Het mengsel gaat behoorlijk schuimen. Dit laat je een hele nacht onder een licht vochtige theedoek liggen, gewoon in de huiskamer of keuken.

De volgende ochtend verwarm je de oven voor op 180C. Het deeg gaat in een brood of cakevorm en zo’n 50 tot 60 minuten in de oven. Voor de sier is het leuk om wat havermout erop te drukken.

Dit brood is heerlijk met een beetje gezouten roomboter!

Variatie: Dit brood is al best hartig. Om het brood nog hartiger te maken, kun je hem ook met kruiden zoals rozemarijn of tijm mengen.

Om te bewaren op Pinterest:

Misschien vind je dit ook lekker?

Speltbrood
Eenbrood zonder bloem of meel, genaamd een adventure bread
Adventure bread – zonder meel of bloem
Noten en rozijnenbrood


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


nl_NLDutch

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.