Duurzaam omgaan met je voeding – 5 tips

Duurzaam omgaan met je voeding – 5 tips

Duurzaam. Er zijn veel betekenissen voor het woord, maar ik denk bij duurzaam aan ‘lange levensduur’. En dan denk ik aan onze aarde, voedsel, kleding. We willen nog wel even leven op deze aarde, in een goed milieu, en zeker voor onze kinderen, en onze kinderen hun kinderen. Wat kunnen we hier nu zelf aan doen. En niet denken, ik ben maar 1 van de zoveel miljard. Nee, als iedereen iets doet, zijn we al een stapje dichterbij een duurzamere aarde. In dit artikel geef ik tips om duurzaam om te gaan met je voeding.

5 Tips om duurzaam om te gaan met je voeding

1. Minder vlees eten

Ook al eet je maar een paar dagen in de week geen vlees, dit scheelt al zo veel. Eet als voorbeeld meer peulvruchten. Ja, het is even wennen, maar vlees produceren geeft een behoorlijke milieu belasting. Wil je weten precies wat, lees dat dan verder over de week zonder vlees.

2. Beperk plastic

Een aantal tips om minder plastic te gebruiken. Koop geen water uit de fles, maar vul je bidon met water. Neem altijd een tasje mee voor de boodschappen, maar ook voor de kleren die je koopt en voor je brood en groenten. Dit laatste wordt steeds meer ‘normaal’ bevonden. Bij de supermarkt kun je netjes kopen om je groenten in te verpakken. Sommige bakkers hebben katoenen zakken. En nog iets: geen rietjes! Koop bamboe rietjes, of gewoon helemaal geen rietjes meer. Dit zelfde geld natuurlijk ook voor de plastic bekers op een verjaardag of feestje.

3. Bekers bij de koffiezetapparaat

Ken je dat, dat er op je werk weggooi bekers liggen voor je koffie en thee. Neem zelf je mok mee, dit scheelt ZOVEEL afval, niet normaal. En nog beter, zorg dat je collega’s ook een mok meenemen.

4. Kijk naar de keurmerken

Er zijn vele keurmerken die aangeven of een product duurzaam is. Denk aan Beter leven (voor o.a. eieren), EKO, MSC (vis) en fairtrade. Bijvoorbeeld het EKO keurmerk geeft aan dat het biologisch is, maar dat er nog een extra stap wordt gedaan om nog duurzamer te produceren. En binnen beter leven van de dierenbescherming zijn er 1, 2 en 3 sterren. De ei met 1 ster is al een verbetering, het is van een kip die het beter heeft dan de huismerkkip. Vaak zijn de producten met 2 of 3 sterren logischerwijs wel duurder. Op de website van Beter Leven kun je er meer over lezen.

5. Eet met de seizoenen mee

Eet je groenten en fruit met de seizoenen mee. Dit zorgt ervoor dat je groenten en fruit geen lange weg met het vliegtuig hebben afgelegd. Mooi meegenomen, dit betekent ook dat het goedkoper is. In dit overzicht van seizoensgroenten zie je welke groenten in welke maand van dichtbij komen. In de supermarkt wordt dit ook aangegeven. Zo heeft de appie altijd een Nederlandse vlag naast de prijs als ze uit Nederland komen. Makkelijk!

Er zijn nog veel tips om voedselverspilling tegen te gaan. Daar zal ik volgende keer op ingaan.

Om te bewaren op Pinterest:

papieren tas met een hand die eruit steekt met kruiden

Misschien vind je dit ook interessant?

groenten en fruit in mijn keuken
Bewaren van je groenten en fruit
groenten in een regenboog met verschillende kleuren
Vezels, laat ze voor je werken


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


nl_NLDutch

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.