Ontbijt je nu wel of niet of later?

Ontbijt je nu wel of niet of later?

Weet je waar mijn aller eerste blog over ging? Hoe belangrijk het is om te ontbijten. Ik gebruikte ook de tekst ‘ontbijt als een koning’. Deze blog heb ik nooit geplaatst. En maar goed ook. Waarom, dat ga ik je uitleggen.

Moet je nu ontbijten of niet?

Ik begin even met de kinderen, voor hen geld dat ze gewoon ’s ochtends moeten ontbijten. Sommige kinderen hebben niet zo’n trek ’s ochtends, maar een paar crackers of wat yoghurt met fruit is altijd goed en ook nodig. Kinderen hun lichaam is in de groei, ze hebben de energie nodig voor de dag, nodig voor de concentratie.

En wij volwassenen dan?

Je hebt niet altijd trek ’s ochtends. Sommige mensen moeten als eerste koffie. Voor ze een beetje mens worden. Koffie raad ik alleen niet aan voor 11 uur. Na die tijd is de lever pas klaar met ontgiften. En cafeïnevrij? Helaas, heeft is deze meer bewerkt waardoor je lever nog harder moet werken.

Maar je hebt niet altijd trek s ochtends. Fabrikanten spelen hier makkelijk op in. Ontbijt met een granenkoek. Makkelijk voor onderweg in de auto. Ha, nee joh. Zo’n koek zit boordevol suikers en maar een beetje vezels. Bedenk dat ‘vezelrijk’ op een verpakking helemaal niet zo veel vezels hoeven te bevatten. Met als gevolg dat je om 11 uur zwicht voor het gebakje voor je collega of je al je hand in de droppot ziet verdwijnen.

Je hoeft niet te ontbijten?

Ja, dat klopt. Er zijn mensen die geen honger hebben ’s ochtends. Prima, dan eet je niet. Er zijn ook mensen die hun ontbijt bewust uitstellen. In het begin zullen zij wel trek hebben maar het went vanzelf.

Je ontbijt uitstellen

Je kunt je ontbijt uitstellen. Als je, bewust of onbewust, ’s ochtends niet ontbijt, ontbijt je pas om 10 uur of zelfs 11 of 12 uur. En lunch je om 14 uur en dan om 18 of 19 uur je avondeten. Dan heb je een eetraam (eating window) van 8 of 9 uur. Je eet dus binnen die 8 of 9 uur. De andere uren eet je niet en geef je je lichaam rust. Weet je, elke keer dat je eet, is je lichaam aan het ontsteken. Dit klinkt best heftig, maar je lichaam moet echt werken voor het eten wat je eet. Je organen, hormonen die worden aangemaakt, er wordt van alles via je bloed gepompt. Hard werken.

Nadeel van je ontbijt uitstellen

Een nadeel van je ontbijt uitstellen is dat er kans is dat je te weinig eet. Ontbijt je uitgesteld met wat kwark en fruit en eet je een lichte salade om 14 uur en avondeten om 18 uur, dan eet je echt te weinig. Niet ontbijten wil niet zeggen dat je minder moet eten. Je lichaam hebt zijn energie nodig, zijn calorieën. Het maakt voor je lichaam alleen weinig uit wanneer je deze calorieën eet. Ook al zou je in een paar uur tijd alle benodigde calorieën eten, dan zou dat oké zijn. Alleen zijn er maar weinig mensen die dit fijn vinden.

Gezonde gewoonte: bewegen voor je ontbijt

Eén van de gezondste dingen die je nu al kunt veranderen in je leven, is bewegen voor je ontbijt. Bekend als nuchter bewegen. Ga je heel intensief sporten, dan zou ik toch iets ontbijten. Maar beweeg zodanig dat je hartslag omhoog gaat. Zoals naar de sportschool of een uur flink doorwandelen of fietsen. Doe dat eens voor je ontbijt. Jaren geleden moest de mens eerst op zoek naar eten voordat hij kon eten. Hij was dus altijd aan het bewegen voor het eten. Een groot voordeel is dat je lichaam dan nog geen suikers aan het verbranden van je ontbijt. Nee, hij gaat op zoek naar energie en vind deze in de vetten. Vetten die opgeslagen zijn.

Mijn ervaring met later ontbijten

Zelf ontbijt ik al een tijdje later. De ene keer half 10, 10 uur of zelfs 11 uur. Helemaal niet ontbijten heb ik wel geprobeerd, maar dat vind ik zelf niet fijn. Ik beweeg nu ook altijd ’s ochtends. Flink wandelen of sporten – fitness onder begeleiding. In het begin was dit onnatuurlijk voor mij, ik was gewend om vrij snel na het opstaan te ontbijten. Een soort automatisme. Vaak terwijl ik eigenlijk nog geen trek had. Een enkele keer kreeg ik trek tijdens het sporten, maar mijn lichaam wende snel. Voor mij is het nu een automatisme – gewoonte – geworden dat ik laat ontbijt.

Wil jij je ontbijt gaan uitstellen?

Ben je vaak slap ’s ochtends, doe het dan vooral niet. Luister naar je lichaam. Lukt het soms wel en soms niet. Ook helemaal prima! Maar wil je het gaan proberen. Begin dan met een (half) uurtje uit te stellen en bouw het rustig uit. Hou je ontbijt, lunch en avondeten gewoon hetzelfde. Alleen op andere tijdstippen.

Om te bewaren op Pinterest:

bordje met gebakken ei

Misschien vind je dit ook interessant?

klik op de foto om te pinnen naar pinterest
cupcake met de tekst pas jij de 80-20 regel al toe?


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


nl_NLDutch

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.