Hoe maak je zelf een speltbrood

Hoe maak je zelf een speltbrood

Hoe maak je zelf een speltbrood? Nou, dat is niet eens zo moeilijk. Zelf heb ik een broodbakmachine, die gebruik ik eigenlijk alleen om de ingrediënten te mengen. Daarna laat ik hem in zijn tinnen bak bij het raam of verwarming rijzen. En het afbakken doe ik gewoon in de oven. Geen broodbakmachine? Met een keukenmachine is je brood ook zo gemaakt.

Recept voor speltbrood

Dit heb je nodig:

  • 500 gram volkoren speltmeel
  • 350 ml lauw water
  • beetje zout (3 draaien)
  • 7 gram droge gist

Meng de ingrediënten. Maar let op dat het zout en de gist niet meteen met elkaar in aanraking komen. Zoals gezegd gebruik ik voor het mengen en rijzen, de broodbakmachine. Het brood bak ik af in de oven. Heb je geen broodbakmachine, gebruik dan de keukenmachine met deeghaken om het meel met de ingrediënten goed te mengen. Hou er rekening mee dat dit best lang duurt, zo’n 10 minuten.

Als het deeg goed elastisch is, kun je het laten rusten. Doe dit minimaal een uur en afgedekt onder een vochtige theedoek op een warme plek. Na een uur duw je de lucht uit het gerezen deeg. Vouw het in een jouw gewenste vorm, rond of rechthoekig in de vorm waar je hem straks gaat bakken. Laat het nu nog een uurtje, afgedekt met de theedoek, rijzen.

Verwarm de oven voor op 200 graden en het brood wordt in 40 minuten gaar in de oven. Hij is goed als hij hol klinkt.

Om te bewaren op Pinterest:

Misschien vind je dit ook lekker?

Havermoutbrood
Eenbrood zonder bloem of meel, genaamd een adventure bread
Adventure bread (brood zonder meel)
Kwark broodjes


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


nl_NLDutch

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.