Jam, wanneer heet het jam en meteen ook een vergelijk!

Jam, wanneer heet het jam en meteen ook een vergelijk!

Lekker zoet beleg op de boterham of beschuitje. Naast een vergelijk van een aantal bekende merken, begin ik met de vraag waarom het soms geen jam heet.

Wanneer heet het jam, wanneer confituur en wanneer vruchtenspread?

Ooit opgevallen dat er soms geen jam staat op de verpakking? Nou, dat zit zo. Jam mag van de Nederlandse Warenwet jam heten als het ten minste 350 gram vruchtenpulp per kg bevat. Bij 450 gram vruchtenpulp of meer mag het zelfs ‘extra jam’ (of extra confituur) heten. Met confituur bedoelen we trouwens gewoon hetzelfde.

Ook het percentage suiker is in Nederland wettelijk beschermd. Sommige lightproducten, die veel minder suiker bevatten, mogen daarom geen jam meer heten en worden dan bijvoorbeeld vruchtenspread genoemd

Bron

Nu het vergelijken van aardbeienjam, waar heb ik op gelet?

 • aantal calorieën
 • hoeveelheid suikers
 • toevoegingen, (zoals rode toevoegingen uit dit overzicht).

In dit vergelijk hoefde ik niet te letten op zout en vetten, want die zijn in deze producten verwaarloosbaar (of niet) aanwezig. Eerst ga ik ze één voor één af.

AH volzoete aardbei

Het is een extra jam, dus met genoeg aardbeien (50%) en suikers.  Helaas ook toegevoegde suikers. Verder geen vreemde toevoegingen.

Bonne Maman Aardbeien en Bosaardbeien

Het is een extra jam, met 50% aardbeien. Maar ook toegevoegde suiker en rietsuiker. Rietsuiker gezonder dan gewone suiker? Helaas, het reageert hetzelfde in je lichaam. Verder geen vreemde toevoegingen.

Mister Kitchen’s Chia Fruit

Dit is een superspread. Hoewel er wel 60% aardbeien in zitten, maar er zijn geen suikers toegevoegd. Deze superspread haalt zijn zoetheid uit de stevia en appelconcentraat. Helaas wel een toevoeging, E202, kaliumsorbaat. Een conserveermiddel die huidirritatie kan veroorzaken.

Hero Original Aardbeien

Een extra jam, met 50% aardbeien. En als toevoeging suiker en glucosestroop. Verder geen rare toevoegingen.

Pur Natur

Door de naam ‘Puur natuur’ zou ik deze zeker uit het schap halen. Het is een extra confituur, met 50% aardbeien. Helaas weer suiker toegevoegd, ook al is het biologische rietsuiker. Het blijft suiker.
Verder geen rare toevoegingen.

Zonnatura Aardbei

Dit is geen jam, in ieder geval daar ga ik vanuit want het staat niet vermeld. Er zit maar liefst 75% fruit in! En is gezoet door vruchtenconcentraten. Natuurlijk gezoet, dus een stuk beter! Hij heeft de toevoeging calciumcitraat (=333c). Geen alarmbellen hoor, maar je kunt er eventueel gevoelig voor zijn.

Update september 2022. De volgende jam / fruitspreads zijn er bij gekomen.

AH Aardbei fruitspread minder suiker

Dit is geen jam, vanwege het suikergehalte. Een lekkere jam, zeker als je al gewend bent aan wat minder zoet. E202 is helaas wel een rode E-nummer. Een conserveermiddel welke huidirritatie kan veroorzaken.

Bonne Maman aardbeienjam meer fruit minder suiker

Deze jam bevat toegevoegd suiker, en zwarte bessensap. Er wordt meer fruit gebruikt, waardoor er minder suiker nodig is. Verder geen gekke toevoegingen.

St Dalfour Aardbeien vruchtenspread

Deze vruchtenspread is natuurlijk gezoet van sap.

Jumbo Aardbei extra jam

Deze jam bevat toegevoegd suikers.

Jumbo aardbei fruitspread

Deze fruitspread bevat E202, helaas wel een rode E-nummer. Een conserveermiddel welke huidirritatie kan veroorzaken.

Nog even in een kort overzicht:

Merk – soortKcal perSuikers
AH – Volzoete aardbei extra jam36060 gram
Bonne Maman Aardbei24159 gram
Bonne Maman aardbeienjam
Meer fruit minder suiker
16239 gram
Mister Kichtens Chia Fruit10920 gram
Hero Original Aardbeien23047 gram
AH Aardbei fruitspread minder suiker12029 gram
Pur Natur Aardbeien26660 gram
St Dalfour Aardbeien vruchtenspread21447 gram
Zonnatura Fruitspread aardbei10023 gram
Jumbo Aardbei extra jam21952,9 gram
Jumbo aardbei fruitspread10824 gram

Bij Zonnatura en de Chia Fruit zijn geen suikers toegevoegd, maar concentraten. Net als bij diksap, dus natuurlijke suikers.

Welke is mijn favoriet?

Zonnatura ! Geen toegevoegde suikers, en de meeste aardbeien, wel 75%. Als ik iets minder let op de suikers, dan is de Hero en Pur Natur ook oke.

Als je meer let op de suikers, dan zijn de fruitspreads minder suiker, zoals bonne maman en van de AH en Jumbo prima. Deze fruitspreads bevatten wel het E-nummer 202. Deze kan huidirritatie veroorzaken. Maar dat wil nog niet zeggen dat ik deze spreads meteen afraad. Hou er alleen rekening mee dat je last kan krijgen. Als je gevoelig bent voor huidirritaties zou ik hem niet aanraden.

Suikers

Maar mijn advies is toch, let wel op de suikers. We krijgen er veel te veel van binnen, en ze doen geen goed in jouw lichaam en met je bloedsuikerspiegel. Eet dus niet teveel suikerrijke producten. Wist je dat een teveel aan suikers wordt opgeslagen als vet! Suikers, dat vraagt om extra uitleg. Lees het hier

Om te bewaren op Pinterest:

schap potten jam in de supermarkt

Misschien vind je dit ook interessant?

schap ontbijtgranen


3 thoughts on “Jam, wanneer heet het jam en meteen ook een vergelijk!”

 • Hoi liesbeth
  Bedankt voor je vergelijking daar ben ik dol op. Ik heb ook een vraag over beleg in algemeen. Mijn kinderen 4&6 eten veel brood. Wel volkomen. Als het kan Sochtends 3 en smiddags ook liefst of 2 met een aantal crackers. Mijn gevoel zegt dat dit veels te veel is. Er moet ook beleg op. Dus doe hartig en dan zoetig. Maar ook in vleeswaren zit suiker. Hoe kan ik zorgen dat ze minder suiker als beleg binnen krijgen?

  • Hoi Vera,
   Dat is een hele goede vraag. Ik zal hier binnenkort over schrijven. Maar alvast een kort antwoord: bij de ekoplaza zijn vleeswaren te koop zonder suikers. En misschien ook wel bij een goede slager, vraag er eens naar.
   Als je kinderen geen allergische reacties hebben, dan kun je ook pindakaas met alleen maar pinda’s kopen (bij de AH). Kijk ook naar appelstroop zonder toegevoegde suikers. Bijvoorbeeld van de Zonnatura. En hoeveel een kind eet, is toch heel persoonlijk. Sommige kinderen verbruiken het wel en zijn 2 boterhammen als ontbijt prima. In plaats van de crackers kun je dan een alternatief zoeken. Bijvoorbeeld snoepgroenten, komkommer of andere klein groenten.
   Nu kom ik binnenkort ook met vervangende alternatieven naast het brood.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


nl_NLDutch

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.