Good Food – Linzen

Good Food – Linzen

Linzen behoren tot de peulvruchten. Net als bonen, zoals bruine, witte bonen en kidneybonen. Maar ook kapucijners en kikkererwten. Algemeen gezien zijn alle peulvruchten zwaar verteerbaar. Dit komt doordat ze voor 50% uit koolhydraten bestaan en 20% uit eiwit. Linzen zijn het makkelijkst verteerbaar van de peulvruchten.

Een veel gehoord misverstand over peulvruchten is dat ze een vleesvervanger zijn. Maar dat zijn ze niet, hoewel ze wel ijzer bevatten. En ze zijn geen groenten. Sperciebonen, peultjes en snijbonen zijn officieel ook peulvruchten, maar worden wel bij de groenten gerekend. Voornamelijk omdat dat ze vers gegeten worden en daardoor ook lichter verteerbaar zijn.

Bereiden van peulvruchten

Heb je last van krampen bij het eten van peulvruchten? Voeg bonenkruid of koriander aan je gerecht toe, dit heft de krampen op. Kook je peulvruchten ook goed, niet voldoende gekookt activeert bacterien en geeft gasvorming. Eet je peulvruchten uit een pot? Spoel ze dan goed af, dit in verband met de suiker die in de fabriek wordt toegevoegd.

Eet je peulvruchten in combinatie met rijst of andere granen! Dit verhoogt het eiwitgehalte van 30% naar 60-70%. Peulvruchten met spinazie of tomaat bevorderen de spijsvertering.  Zie ook dit recept van linzen curry met naanbrood.

IMG_1902

Het voedingscentrum heeft sindskort ook peulvruchten opgenomen in de schijf van vijf. Het advies is om één keer per week peulvruchten te eten. Goed advies!

Linzen

Nu over de good food. Linzen zijn de zaadjes van de linzeplant. Linzen (en ook veel andere peulvruchten) zijn een goedkoop voedingsmiddel. Vroeger was het voedsel voor de armen. Tegenwoordig is dat niet meer. Tip: Haal ze gedroogd, heel even weken en koken, en klaar. Voor 1 euro heb je al een zak van 350 gram gedroogde linzen, waar je 2 keer van kan koken.

red-lentils-289126_640

Waar zijn linzen zo gezond?

  • Ze bevatten zink, wat helpt tegen ontstekingen.
  • Ze bevatten een aantal B vitamines, onder andere B5 en B6. De B5 wordt ook wel het anti-stressvitamine genoemd. B6 is erg belangrijk voor het zenuwstelsel.
  • Ze bevatten het onmisbare spoorelement molybdeen, dat onder meer belangrijk is voor vorming van tandglazuur.
  • Ze bevatten lekker veel vezels.
  • Ze bevatten isoflavonen. Dit zijn plantaardige stoffen, die oa beschermen tegen PMS, overgangsyntomen, osteoporose en hart en vaataandoeningen.

 Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


nl_NLDutch

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.