Waar let je op als je de etiketten lijst leest?

Waar let je op als je de etiketten lijst leest?

Wil je gezond eten? Dan kook je het liefst zelf je eten. Met groenten en fruit, zonder etiket. Nu eten we ook producten met etiketten. Wil je etiketten goed kunnen lezen? Lees dan hier hoe.

Hoe lees je etiketten?

Alle ingrediënten staan op een rij, en ze zijn op volgorde van hoeveel ze aanwezig zijn in het product. Zoals deze foto van de jam van Chia Fruit.  Als eerste wordt het fruit genoemd, dat wil zeggen dat er het meeste fruit in zit (er staan nu zelfs percentages bij). En de stevia staat als laatste, daarvan zit het minste in. Je ziet hier geen suiker toegevoegd, deze staat niet op de lijst. Let op, suiker staat ook vaak als een verborgen naam.  Denk aan woorden met stroop, suiker, honing en eindigend op – ose (zoals fructose).  Zie onderin een overzicht van de meest voorkomende suikers van de consumentenbond. Handig om uit te printen.

Voor de oplettende kijker, op het etiket van de foto zie je bij de voedingswaarden wel suikers staan. Omdat ze niet in de lijst van ingredienten staat, weet je dat ze komen van de fruit en fruit concentraat. En zijn ze volledig natuurlijk.

E-nummers

Let op bij E-nummers. E-nummers worden niet altijd benoemd met een E en een getal. In veel gevallen (en steeds vaker) wordt alleen de naam genoemd. Het wel bekende E-621 is ook bekend onder de naam natriumglutamaat. Ik deel graag de link naar de lijst van E-nummers. Of download een app voor E-nummers, zodat je in de winkel meteen kan zoeken naar namen en E-nummers. Ik heb een app die ook de groene, oranje en rode e-nummers laat zien. Deze app heet heel simpel gewoon ‘E-nummers’.  Het opzoeken in de supermarkt lijkt veel werk, maar dan weet je wel welke producten je wilt kopen en welke niet. Het is dus één keer veel werk.

Laat je niet misleiden door de verpakking

Op een verpakking staat nog wel eens: ’toegevoegd vitamines’, ’toegevoegd calcium’, ‘rijk aan vezels’, ‘bewuste keuze’. Hierdoor wordt gesuggereerd dat het gezond is. Als voorbeeld de LIGA milkbreak; vol bouwstoffen, vol ijzer, vol calcium, vol vitamine B6. En dat klopt, je krijgt meteen de helft van aanbevolen hoeveelheid aan calcium en ijzer. Maar je krijgt ook meteen suiker binnen, deze staan als 2e (suiker) en 3e (glucosestroop) in de lijst. Eén suikerklontje per milkbreak. Mij lijkt het een beter idee om je ijzer, calcium en vitamines binnen te krijgen door het eten van vis, vlees, fruit, zaden en (groene) groenten.

Trouwens, de keuze ‘gezondere keuze’, is wel echt een goede keuze! Hier vallen onder andere gedroogde fruit, havermout, volkoren crackers onder. Kijk nog wel naar de ingrediënten lijst, en zoek naar de producten met de minste (toegevoegde) suiker en de meeste vezels.

Wat wil ik nu zeggen?

Waar het nu om gaat, is dat je zelf beoordeelt wat je eet. Kijk naar de ingrediënten lijst, hoeveelheid suikers en vezels. En kun je het zelf maken? Maak het zelf! Denk aan muesli repen, koeken en ontbijtkoek.

Misschien vind je dit ook interessant?

Hoe krijgen we Sint Maarten gezonder?
Hoe voorkom je dat je teveel eet


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


nl_NLDutch

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.