Cholesterol – oeh eng, bah. Of toch nuttig?

Cholesterol – oeh eng, bah. Of toch nuttig?

Bang voor cholesterol? Maar is dit wel terecht. Waardoor heeft het een slechte naam. En wat is het? Lees hier het antwoord op deze vragen.

Wat is cholesterol?

Het is een vetachtige (ook wel lipide genoemd) stof. De stof komt voor in oliĆ«n en vetten. Het is een bouwstof, die jouw lichaam gebruikt voor hersen – en zenuwweefsel. Maar ook voor het co-enzym Q-10, vitamine D en belangrijke neurotransmitters en hormonen. We hebben deze stof dus nodig! Maar wist jij dat veel van de cholesterol die we nodig hebben, al zelf wordt aangemaakt door onze lever? We hebben dus niet zoveel uit de voeding nodig. Dierlijke vetten maar ook palmolie, snacks en koeken bevatten verzadigde vetten en dus cholesterol. In plantaardige vetten zit trouwens niets of nauwelijks van deze stof.

Moeten we er nu bang voor zijn?

Cholesterol geeft pas problemen als het geoxideerd is, dan wordt het oxi-cholesterol. Dit gebeurt bij tussenkomst van vrije radicalen. Dit is een belangrijke oorzaak van hart-en vaatziekten. Nu bestaat cholesterol uit 2 stoffen, Low Density Lipoprotein (LDL) en (High Density Lipoprotein (HDL). LDL is niet goed, en HDL weer wel. Teveel aan LDL zorgt voor een ophoping (plaque) in de aderen. Maar HDL zorgt juist ervoor dat eventuele ophoping veelal naar de lever wordt vervoerd.

Wat kun je zelf doen?

Het lichaam houdt je cholesterol – als je gezond leeft – zelf op een normaal peil. Zorg wel voor voldoende beweging, weinig stress en let op je voeding. Eet vooral onverzadigde vetten, zoals vis, kip, avocado, noten en olijfolie.

Zijn eieren gezond?

Eieren zijn een bron van cholesterol. Zijn eieren nog wel gezond om te eten? Zoals je weet zijn eieren een bron van eiwit. Maar ook een bron van calcium, ijzer, selenium, jodium en zink en de vitamines A, B, D en E. En eieren bevatten cholesterol, ja. Maar ook lecithine. En dit stofje laat weer het cholesterol van het ei dalen. Heb je geen cholesterol probleem, dan is het geen enkel probleem om eieren te eten. Want cholesterol hebben we wel wat nodig uit onze voeding. En dan liever uit eieren, dan uit palmolie.

Misschien vind je dit ook leuk?

Hoe voorkom je dat je teveel eet?

Stofwisseling, hoe zet je hem aan?Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


nl_NLDutch

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.