Plaattaart met plakken broccoli en serranoham

Plaattaart met plakken broccoli en serranoham

Vandaag het nieuwe recept voor een plaattaart met plakken broccoli en serranoham. Een plaattaart wordt vaak gemaakt van bladerdeeg. Om hem wat calorievriendelijker te maken, gebruik ik graag filodeeg. Het is eigenlijk net een pizza.

Wie mijn website al langer volgt, weet dat ik liever geen varkensvlees eet. Om meerdere redenen, vooral omdat varkensvlees veel verzadigde vetten bevat. Voor serranoham maak ik wel een uitzondering. Het is een vetarme ham, die vol zit met ijzer en eiwitten.

Hoe maak je de plaattaart met broccoli en serranoham?

Ingrediënten:

  • 5 vellen filodeeg
  • 1 broccoli of 2 kleine broccoli stronken
  • 100 gram serranoham
  • 3 eieren
  • 100 ml plantaardige room (bijvoorbeeld van rice quisine van Alpro)
  • Geraspte Parmezaanse kaas
  • kruiden naar wens

Haal de vellen filodeeg uit de vriezer. Laat ze een half uurtje ontdooien, onder een licht vochtige theedoek. In de tussentijd kook je de broccoli voor 5 minuten. Laat de broccoli heel. Daarna snij je de broccoli, eerst even laten afkoelen, in plakken.

Verwarm de oven op 180 C.

Smeer de filodeeg plak voor plak in met wat olijfolie, en leg ze op elkaar op een bakpapier. Je wilt aan alle zijkanten een klein opstaand randje. Dit doe je door elke laag filodeeg aan één kant wat uit te laten steken en daarna de lange kant in tweeën terug te leggen. Als de bodem klaar is, leg je de plakken broccoli en serranoham op de filodeeg. Meng de eieren, met de room. Voeg peper en kruiden naar wens toe. Tijm of rozemarijn passen hier heel goed bij. Het ei-roommengsel gaat voorzichtig over de broccoli en ham.

De plaattaart gaat nu voor 20-25 minuten in de oven. 10 minuten voor tijd verdeel je de geraspte kaas over de taart.

Om te pinnen:

Plaattaart met plakken broccoli en serranoham

Misschien vind je dit ook lekker?

Plaattaart met courgette, spinazie en ei
Plaattaart met courgette, spinazie en ei
Quiche met zalm en groene groenten
Quiche met zalm en groene groenten
Broccoli cake met tomaat in filodeeg
Broccoli cake met gerookte kip en tomaatjes


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


nl_NLDutch

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.