Is soja gezond?

Is soja gezond?

Ik keek vorige week naar de aflevering van Broodje Gezond. En daar hadden ze het over soja. Is soja gezond? Ik eet soms soja als vleesvervanger, maar niet bewust wel of niet. Nu ben ik als eetgek wel erg benieuwd naar ons eten en wat nu gezond is. En vooral onderbouwd.

Wat is soja en wat kan erover gezegd worden?

Soja is een boon, een peulvrucht. Hij wordt veelal in Zuid-Amerika geteelt. Hij is goedkoop en eiwitrijk. En alsmaar populairder, we vervangen steeds vaker de dierlijke eiwit met de plantaardige eiwit. Sojabonen staan in een slecht daglicht doordat er veel bossen worden gekapt om velden vol met sojabonen neer te zetten. De ontbossing!

Alvast een voorproefje, het gaat in het programma vooral om de aanwezig van fyto-oestrogeen. Een hormoonstofje. In diverse artikelen op internet wordt er aangegeven dat mannen hierdoor borstjes krijgen, vrouwen teveel hormonen binnen krijgen en dus de hormoonbalans verstoort. Hij staat ook bekend als positief voor het cholesterol.

Wat werd er gezegd in de aflevering? Wie waren er aan het woord?

Een sojateler

Ja, soja staat bekend om zijn ontbossing in het buitenland. Hele regenwouden worden gekapt onder andere voor het telen van soja. Waarom dan niet in Nederland, zo dacht ook teler Peter. Mee eens. Het is hier wel lastiger vanwege het klimaat. Ze kunnen niet tegen één graadje vorst.

De medicus

Frank Comhaire is duidelijk tegen sojabonen. Hij eet het zelf ook niet. Vermijden zegt hij! Vooral voor mannen en zwangere vrouwen. En het is schadelijk bij 10 gram van de fyto-oestrogenen per dag. Hoeveel soja moet je dan eten? Hierover vertel ik later meer.

De producent van sojaburgers

Hij is uiteraard voor soja. Hij heeft zelfs onderzoek laten doen in een onpartijdig lab voor de aanwezigheid van de fyto-oestrogenen in zijn sojaburgers. Zij gebruiken namelijk soja waar deze stof is uit gehaald.

Een wetenschapper

Voedingswetenschapper Astrid Postma is aan het woord. Het zit in veel producten uit de supermarkt, in olievorm of meelvorm. Kijk maar eens op het etiket. Zij komt met de volgende conclusie.

Conclusie

Om 10 gram van de stof fyto-oestrogeen binnen te krijgen, moet je 588 glazen sojadrink drinken of 312 sojaburgers eten. Per dag, dus dat krijg je op die manier niet binnen. Zij geeft aan dat er ook geen onderzoek is waar uit is gekomen dat je er borsten van krijgt of dat het je hormonen uit balans haalt. In een klein, heel specifiek onderzoek is wel een verband gelegd met een verminderde sperma kwaliteit door soja. Maar dit onderzoek was te klein.

Soja heeft verder wel een gunstig effect op de LDL, dus je cholesterol. Het is een goede vervanging van vlees, net als linzen en kikkererwten. En ja, je moet altijd variëren met je voeding. Het negatieve effect is dus het ontbossen. Nu maar hopen dat de sojabonen uit Nederland het goed gaan doen.

Mijn mening

Even een woordje van mij. In mijn opleiding heb ik altijd geleerd dat soja tot de voedingsallergen horen, dus voeding wat allergieën kan oproepen. Voor mensen met bijvoorbeeld astma is het niet verstandig om (veel) soja te eten. Maar ook mensen met een traag werkende schildklier. Soja heeft ook hele goede eigenschappen. Soja bevat veel eiwitten, magnesium, kalium, mangaan en ze zijn sterk zuurvormend. Daarnaast is soja goed tegen overgangsklachten, vanwege de fyto-oestrogenen. Maar neem dan een supplement, waar de concentratie veel hoger is.

Ik hoop dat je iets wijzer bent geworden over soja en dat we er dus niet zo bang voor hoeven te zijn. Gewoon alles met mate en variëren!

Om te bewaren op Pinterest:

sojabonen met de tekst is soja gezond

Misschien vind je dit ook interessant?

verschil tussen couscous, bulgur en quinoa
Potje yoghurt voor uitleg over probiotica
Probiotica, wat is het?


1 thought on “Is soja gezond?”

  • Je leest overal, en ook de Keuringsdienst van Waarde heeft het onderzocht: voor de soja die voor menselijke consumptie wordt geteeld worden geen bossen gekapt. Wel voor de soja die gebruikt wordt voor veevoer. Dus minder vlees en meer soja eten, zorgt voor minder ontbossing!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


nl_NLDutch

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.