Wandelen op Ameland met kinderen

Wandelen op Ameland met kinderen

Begin juli waren we op Ameland. Omdat we Frankrijk toch niet zaten zitten, kozen we om in Nederland op vakantie te gaan. En er is nog zoveel van Nederland wat we niet hebben gezien, zo ook Ameland. En het is toch ook wel een avontuur, want het is een eiland, dus met de boot. We hebben veel gezien en gedaan en bijna elke dag gewandeld. Ik heb vier wandelingen beschreven.

Onze 4 wandelingen op Ameland

1. Roosduinen en landsweerdijk

Bij deze route kun je de lange route lopen, 6,5 kilometer of korter, dan loop je 3,2 kilometer. Tijdens de route zie je van alles, je gaat van duinen, naar heide, bos en weiland. Loop je de lange route, dan loop je op een smal paadje tussen de bomen en zie je het weiland. Op dit stuk zijn ook bramenstruiken. In het begin heb je gedeeltes waar je loslopende dieren zoals geiten, paarden en koeien tegen kunt komen. Hier mag je hond ook niet vrij loslopen.

Kleine kinderen tip: vlakbij deze route is ook een kinderroute, genaamd Krümeltjesspoor. Met leuke stenen geverfd als paddenstoel of met gezichtjes.

wandelen op ameland, op het strand
De hoge duinen, in het begin van wandeling 2

2. Hollum Duinen en lange duinen

Deze route begint bij de vuurtoren. Beklim ook zeker de vuurtoren. Met een mooi uitzicht en uitleg over deze en anderen vuurtorens.

Loop je deze route, dan heb je de keuze uit 2 afstanden, 9,3 kilometer of 4,8 kilometer. Wij waren van plan om de lange route te lopen, maar hebben ons onderweg toch bedacht. Dat is wel het fijne aan deze route, dat je je kunt bedenken ;). Je loopt in het begin langs het strand, wat al best zwaar is. Daarna heb je het Frettepad, waar hele dichte struiken zijn. Dit is dus lastig met een korte broek. Een paar schrammetjes loop je hier wel op. En let op bij regenachtig weer, het laatste stuk is dan best drassig. Je hebt regelmatig mooi uitzicht op de vuurtoren. Tegenover het beginpunt begint de wandeling Hollumerbos – Westerstrand. Deze route is 3,8 kilometer.

Kleine kinderen tip: naast de vuurtoren heb je nog een speelroute ‘het verdwenen spoor’. Hier staan 4 speeltoestellen, o.a. een vuurtoren en reddingsboot.

3. Kwekerijbos of Briksduinen

Deze route van iets meer dan 4 kilometer gaat veelal door het bos met alleen maar bospaden, brede en echt leuke smalle paden. Doordat het veelal door het bos is, een route die je kunt lopen in de warme zomers, of juist als het een beetje regent. Let op: het beginpunt is misschien lastig te vinden. Je moet een weggetje omhoog, waar het lijkt waar je niet mag komen.

uitzichtfoto van het oerd op ameland
’t Oerd

4. ‘T Oerd

Ga je naar Ameland, dan wil je het natuurgebied ’t Oerd zien. Je ziet op de plattegrond dit gebied al liggen en zal daar, net als ik, heel nieuwsgierig van worden. Je komt met de fiets bij het uitzichtpunt, vanwaar je de wandeling van 4 kilometer kunt lopen. Is het hoogwater, dan kan het zijn dat je echt laarzen nodig hebt of dat het nog moeilijk begaanbaar is. Hou daar dus rekening mee. Hier is nog een stukje echt ongerepte natuur!

De beginpunten van deze routes en meer routes vind je op de website van staatsbosbeheer of koop het uitgebreide boekje bij de VVV.

Lees ook: Mijn 8 tips voor wandelen met kinderen. En wil je graag vakantie houden op Ameland? Kijk dan eens naar de fijne huisjes op natuurhuisje.nl.

Om te bewaren op Pinterest:

wandelen op ameland

Misschien vind je dit ook interessant?

Uitzicht vanaf de watertaxi op de SS Rotterdam
Citytrip naar Rotterdam – met kids
schaduw van wandelaar
Wandelen is gezond ! En wel hierom….
afbeelding om te pinnen, in een steegje met hangende boeken


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


nl_NLDutch

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.