Waarom ik geen margarine eet maar wel roomboter

Waarom ik geen margarine eet maar wel roomboter

Nu plantaardig eten steeds meer een opmars heeft, stappen ook veel mensen over op margarine. Ja, margarine is plantaardig. Je zou denken, dat is toch beter. Veganisten eten toch ook margarine. Maar is margarine wel zo gezond?

Waarom margarine niet zo gezond is

pakje blue band

Margarine is een boter die door allemaal processen worden gemaakt. Bewerkt dus. Weinig natuurlijks aan. Er zit vaak het stof s-MCPD in, dit is een schadelijke stof. Vooral kinderen kunnen hier teveel van binnen krijgen. Dit staat ook in een RIVM rapport. Door het bewerken bevat het ook geen vitamines meer, maar worden er later weer toegevoegd. 

Zonder palmolie – wat betekent dat?

Palmolie, is wel bekend als een plantaardige olie waar veel bossen/regenwoud voor gekapt worden. In margarine zit vaak palmolie. Dus nog een reden om geen margarine te eten.

Is roomboter dan de gezondere keuze?

ingrediëntenlijst roomboter

De gezonde keuze voor boter is zeker roomboter. Dit is een natuurproduct. Helaas is het dus niet vegan. Het zijn de vetten uit melk. En de vetten van de melk zijn prima, schrik niet van het woord vet. En ook niet van het woord melk, want ik raad melk af vanwege de suikers uit de melk die we niet goed kunnen verteren. En daar heb je geen probleem mee als je roomboter eet.

Lees ook over waarom melk niet zo gezond is, en welke vitamines je mist als je geen melk meer drinkt.

Wist je dat in roomboter zelfs vitamines A, D en E van nature in zitten?

En die verzadigde vetten in roomboter dan?

Roomboter wordt niet genoemd in de Schijf van Vijf. Klopt, het voedingscentrum geeft aan dat ze margarine adviseren omdat er veel verzadigd vet in roomboter zit. Maar vanuit orthomoleculair oogpunt is roomboter wél de betere keuze. Vanuit ditzelfde oogpunt wordt er ook geadviseerd om de nadruk te leggen op onverzadigde vetzuren, en maximaal 10% van de vetten, verzadigde vetten te eten. Een beetje roomboter op je boterham doet ook niet zo veel, maar wél teveel aan vet vlees en volle zuivelproducten eten.

Wat tips: Eet dus magere kwark, bak in olijfolie of rijstolie en eet ook geen vet vlees maar kip en kalkoen of vette vis. Die Schijf van Vijf van het voedingscentrum is door Oersterk vervangen door de OER schijf. Richard geeft ook dat er maar één plek is voor de margarine is, de prullenbak. Wie weet komt het voedingscentrum ook nog tot dit inzicht.

Om te bewaren op Pinterest:

smeerboter op een mes

Misschien vind je dit ook interessant?

schap in de supermarkt met mayonaise en fritessaus
afbeelding van gezonde vetten, zoals noten, avocado en olijfolie


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


nl_NLDutch

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.