Gezond brood beleggen

Gezond brood beleggen

Hoe kunnen we gezond ons brood beleggen? En wat voor alternatieven zijn er voor brood? Wat doen we in de broodtrommel van onze kinderen of voor ons zelf naar werk? Allemaal vragen waar ik antwoord op ga proberen te geven.

We beginnen bij het brood

Brood, we zijn er mee groot gebracht, opgevoed en gewend aan geraakt. En ja, ik ben fan van brood. Mijn nadeel, als ik brood eet, kan ik wel doorgaan met eten. Zeker vier boterhammen. Ik heb gemerkt dat door teveel brood eten, ik een ontzettende dip krijg. Moe! Ik kan wel slapen. En daarom ben ik op zoek gegaan naar alternatieven.

Hoe komt dat ik zo moe wordt? De gluten zijn de boosdoener. Andere mensen krijgen een opgeblazen gevoel door gluten. Wil je wel brood eten, eet dan minder brood maar eet er veel groenten op of bij. Een andere boosdoener kan gist zijn. Zoek dan naar brood gemaakt van zuurdesem. Let op: veel brood met zuurdesem bevat ook gewoon gist. Vraag er dus naar bij de winkel.

Alles met mate, en ’s ochtends én ’s middags is dus niet mijn idee van met mate brood.  Ontbijt eens anders, havermout of groene smoothie. Of lunch eens anders, een heerlijke salade (zie hier voor inspiratie), quinoa met groenten en een ei of een lepel hüttenkäse of een omelet met groenten (zonder brood).

IMG_1038 couscoussalade bonen spinazie avocado tomaat paprika

Oké, we eten dus soms wel brood. Welk brood? Geen witbrood, totaal nutteloos wat mij betreft. Zorg echt voor brood zonder toevoegingen. Mijn favoriet zijn de liefde & passie broden van AH. Maar bakkers hebben ook heerlijk brood, zonder toevoegingen. Vraag ernaar.

Nu eindelijk het beleggen….

Vleeswaren. Bij onder andere de ekoplaza zijn vleeswaren te koop zonder suikers. Vraag er ook eens naar bij de slager.

Kaas. Meer kinderen (en volwassenen) dan je denkt, kunnen niet goed tegen koemelk. Dus ook niet tegen gewone kaas. Probeer eens geitenkaas, dat is door veel mensen beter verdraagbaar.

Zoetigheid.  Als je kinderen geen allergische reacties hebben, dan kun je ook pindakaas met alleen maar pinda’s kopen, bij verschillende supermarkten gezien in de schappen. Kijk ook naar appelstroop zonder toevoegingen. Bijvoorbeeld van de Zonnatura. En soms (pure) hagelslag op je brood is ook geen zonde.

Salade. Maak zelf je tonijnsalade, eiersalade of zalmsalade.

Avocadospread
Meng een half bakje huttenkase met een hele avocado (geprakt) met Mexicaanse kruiden of cayennepeper.

20160714_124752

Wat anders in de broodtrommel?

Denk eens aan snoeptomaatjes, komkommer of andere klein groenten voor de lunch. En wikkel een plakje rookvlees of kipfilet met een partje ei of augurk.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


nl_NLDutch

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.