Stoofpot met pompoen

Stoofpot met pompoen

Pompoen is voor mij de meest herfstige groenten van alle groenten en hij laat je meteen aan Halloween denken! Zodra de pompoen in het land is, maak ik er een soep of een stoofpot mee. In pompoen zit veel vitamine A. Door dit te combineren met vitamine C (in dit recept de paprika!), zal de ijzer die in de pompoen zit, heel goed opgenomen worden. Genoeg ijzer voorkomt vermoeidheid en bloedarmoede. Goede reden voor dit heerlijke maaltje.

Hoe maak je deze stoofpot met pompoen?

Ingrediƫnten voor 3-4 personen:

 • 1 flespompoen
 • 1 winterpeen
 • 200 gram droge linzen
 • 100-150 gram chorizo
 • 1 bakje tomatenblokjes
 • 2 pastinaken
 • 1 ui
 • 3 knoflooktenen
 • 2 puntpaprika’s (rood en oranje)
 • rode peper
 • 1 glas rode wijn
 • 300 ml bouillon (vlees, kip of groenten, maar zonder E-621)
 • 1 tl cayennepeper
 • 2 tl gemalen komijn

Begin met het snijden van de groenten. De pompen en pastinaken in stukken, de ui en knoflooktenen fijn en winterpeen in plakjes. Bak eerst de plakjes chorizo enkele minuten in wat olie in een braadpan. Haal ze uit de olie en bak nu de ui en knoflook in de al lekker geurende olie. Voeg meteen de kruiden toe.

Na 3 minuten voeg je de groenten toe, en laat ze een paar minuten meebakken. Daarna volgen de bouillon, tomatenblokjes, chorizo, rode wijn, rode peper en linzen. Ik gebruikte 2 kleuren linzen, staat kleurrijk in dit gerecht. Let bij de linzen wel op dat je kiest voor linzen die niet hoeven te weken en ongeveer 20 minuten hoeven te koken.

Laat dit 25 minuten pruttelen en schep het regelmatig om zodat alle groenten en linzen gaar worden. De rode peper laat je heel en haal je op het laatst uit de pan. Wil je een pittig gerecht, maar de rest van je gezin niet, snij hem pas op je bord in plakjes. Eten kleine kinderen mee, laat dan de rode wijn dan achterwegen en voeg iets meer bouillon toe.

Voor de vegetarische versie laat je de chorizo achterwege. Voeg er dan wel wat (pittige) kruiden aan toe. 

Dit gerecht kan ook goed in een tajine. Hou er dan wel rekening mee dat de kooktijd ietsjes langer is. 

Om te bewaren op Pinterest:

stoofpot met pompoen

Misschien vind je dit ook lekker?

griekse kofta
Griekse kofta
tortilla met zoete aardappel
Tortilla met zoete aardappel
quiche-met-pompoen-en-feta
Quiche met pompoen en feta

Soortgelijk

Ovenschotel met gehaktballetjes en groenten (koolhydraatarm)

Ovenschotel met gehaktballetjes en groenten (koolhydraatarm)

Dit recept voor ovenschotel met gehaktballetjes en groenten is heel veel. Heel kindvriendelijk, koolhydraatarm, met lekker veel groenten en makkelijk gemaakt. Ja, het moet even in de oven, maar je hebt het er zo in. Klinkt goed toch? Recept gehaktballetjes met groenten ovenschotel Dit heb […]

Moussaka met zoete aardappel en ricotta

Moussaka met zoete aardappel en ricotta

Het Griekse gerecht Moussaka maakte ik vroeger met het bekende wereldgerecht pakje. Ja, dat is toch makkelijk. Maar hoe makkelijk is het om hem zonder pakje te maken. Zo dus. Je hebt wat kruiden nodig – welke wij standaard in huis hebben. Maar ook aardappelen, […]Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


nl_NLDutch

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.