Waarom zijn noten zo gezond?

Waarom zijn noten zo gezond?

Noten zijn gezond. Dat wist je misschien al. Maar waarom zijn noten zo gezond? Ze bevatten de gezonde vetten en eiwitten! Maar noten zijn nog zoveel meer. En zijn er nog verschillen in de verschillende soorten noten. In het kort leg ik je uit wat er nou zo gezond is aan noten.

Waarom zijn noten zo gezond?

Dus noten zijn een bron van eiwitten en vetten. De gezonde vetten en eiwitten. Zoals de vetzuur omega 3, dit betekent dat ze ontstekingsremmend zijn. Dus heb je een ontsteking (oorontsteking, verkoudheid), eet wat extra noten.

Dan heb je ook nog omega 9. Dit vetzuur is officieel ontstekingsneutraal. Deze komt veel voor in hazelnoten, pecannoten, amandel, pistache, paranoot. Dit oliezuur zet zich in het lichaam om tot stoffen die kalmerend, ontspannend en slaap bevorderend werken. 

Noten zijn zwak zuren vormend  

Wat betekent zwak zuurvormend? Zwak wil zeggen dat het weinig zuurvormend is. Ons lichaam houdt niet van teveel of voornamelijk zuurvormende voeding. Hij gaat dan uit balans, uit het zogenaamde zuur-base balans. Maar veel mensen eten te zuur, en dan bedoel ik niet dat we teveel citroen eten. Sterk zuurvormend eten is bijvoorbeeld vlees, vis, ei. Groenten en fruit zijn weer basisch, dus niet zuurvormend. Met daarna de noten als zwak zuurvormend. Eet dus genoeg groenten, fruit en noten en je hebt veel minder kans dat je zuur-basebalans uit balans raakt.

Noten bevatten zink

Zink is een mineraal, wat beschermt tegen ontstekingen, infecties en rol heeft bij de aanmaak van melatonine. Je weet wel, het hormoon om goed in slaap te komen.

Noten zijn een vleesvervanger 

Noten bevatten veel eiwitten en worden daarom gezien als vleesvervanger. Een opsomming van het percentage eiwitten per nootsoort: cashewnoten 17%, hazelnoten zo’n 13-15%, pecannoten 8%, pistachenoten 20%, walnoten 15%, paranoten 13-15%.                        

Noten bevatten onoplosbare vezels

Onoplosbaar klinkt misschien niet meteen als gezond. Vezels die niet oplossen, het klinkt alsof ze dan niets doen. Maar ze zijn zeker wel belangrijk. Ze zorgen er namelijk voor dat die vezels in de voeding zich binden aan het vocht richting en in je darmen. De poep krijgt daardoor de goede structuur en kan er makkelijk uit komen. Heb je regelmatig last van obstipatie of diarree? Eet dan juist onoplosbare vezels, zoals noten, maar ook groenten, volkoren producten en peulvruchten. En drink genoeg water.

Noten bevatten mineralen

Noten zitten vol met de mineralen ijzer, calcium, magnesium. IJzer is wel bekend als vervoerder van bloed in je lichaam en het aanmaken van rode bloedcellen. Calcium heeft ons lichaam nodig voor de vorming en onderhoud van botten en tanden. En calcium heeft magnesium weer nodig. Magnesium is een natuurlijk kalmerings- en antistressmiddel, het is in combinatie met calcium belangrijk voor het doorgeven van zenuwimpulsen.

Noten bevatten selenium

Vooral paranoten, maar ook cashewnoten en pistachenoten, bevatten lekker wat selenium. Het is een belangrijk spoorelement wat jou helpt tegen vrije radicalen. Vrije radicalen zijn nodig, maar dit helpt jou om ze weer te verwijderen. Daarnaast ondersteunt hij o.a. de schildklier. Hij gaat trouwens wel snel verloren door verhitting.

Noten bevatten B-vitamines

Cashewnoten: vitamine B3 en B5. Hazelnoten: B1,B6 en B11. Paranoten,, pecannoten, pistachenoten: B1. Walnoten: vitamine B2, B6 en B11.  Elke B vitamine heeft ook weer zijn eigen werking. Ze hebben in ieder geval gemeen dat ze belangrijk zijn voor de energieproductie. Zo is de B1 o.a. nodig voor goede werking hart en zenuwstelsel, en ook de schildklier. B11 is meer bekend onder de naam foliumzuur, en niet alleen belangrijk voor het ongeboren kind, maar ook voor onszelf; voor ons bloed, weerstand, lever.                     

Weetjes over noten      

  • Wist je dat de groene kleur bij pistachenoten komt door de ontgiftende stof chlorofyl. Groene groentes hebben ook deze stof.                               
  • Wist je dat vooral de walnoten heel gezond zijn voor de hersenfunctie. Dan is het ook niet vreemd dat de doorsnede van een walnoot op de hersenen lijken, he!   
  • Pinda’s zijn officieel geen noten, maar peulvruchten.         
  • En de kokosnoot is ook geen noot, maar een steenvrucht.                                  

Let op: er wordt wel aangeraden om niet teveel noten op een dag te eten. Hou een maximum van 40 gr noten per dag aan. En een handje noten als tussendoor, is maar 15 gram.

Om te bewaren op Pinterest:

verschillen noten in zakken

Misschien vind je dit ook interessant?Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


nl_NLDutch

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.