Wat is het verschil tussen havervlokken en fijne havermout?

Wat is het verschil tussen havervlokken en fijne havermout?

Met enige regelmaat krijg ik de vraag welke havermout nou gezonder is, de vlokken of de fijne havermout. Zelf hebben wij altijd de fijne havermout in huis. Maar ja, waarom eigenlijk. Vooral omdat ze makkelijker in gebruik zijn. We gebruik ze voor de havermoutpap, havermout smoothie en om brood mee te maken.

Havermout is hartstikke gezond. Het is een langzame koolhydraat. Langzaam betekent dat de suikers je bloedsuikerspiegel langzaam laat stijgen. En je dus langzaam van energie verzorgen. Dit wordt gemeten met de Glycemische index, wellicht bekend, deze heeft een waarde van 54. Belangrijker is de waarde van de GL, Glycemische lading. Deze bepaald hoe snel de spiegel stijgt. En deze waarde is 9. Alles onder de 10 wordt gezien als een lage lading.

Wat is nu het verschil tussen de havervlokken en fijne havermout?

Fijne havermout zijn geknipte havervlokken. Het verschil zit hem dus in de grootte. Dit maakt het ook dat het bij fijne havermout minder lang duurt als je het wilt koken in bijvoorbeeld een havermoutpap. Maakt dit een verschil welke gezonder is? Nee. Het enige verschil is dus de grootte en daardoor ook de kooktijd als je havermoutpap maakt.

De voedingswaarde is hetzelfde. Ze bevatten allebei:

  • oplosbare vezels. Oplosbare vezels binden zich aan het vocht in je darmen en zorgen voor zachtere poep.
  • een relatief hoog eiwitgehalte
  • bevat meerdere gunstige aminozuren, waaronder arginine, welke goed is voor je immuunsysteem.
  • lysine, die je concentratievermogen verbetert
  • tyrosine, die belangrijk is bij de aanmaak van een aantal hormonen
  • de mineraal calcium, die betrokken is bij de botopbouw
  • vitamine B1, die nodig is voor een goede werking hart en zenuwstelsel
  • fosfor, die in het teken staat van een gezonde botten en tanden. Een tekort hiervan kan osteoporose veroorzaken.

Weken?

Wist je trouwens dat je er goed aan doet om havermout te weken? Zo zet ik de havermout de avond ervoor al in een pannetje in het water, met chiazaad. Dit helpt de lastig verteerbare stof in de havermout beter te verteren. Zo heeft hij een relatief laag gehalte fytinezuur. Fytinezuur remt de opname van mineralen en remt de opname van eiwitten. Door de havermout in water te laten wellen, wordt de fytinezuur al grotendeels afgebroken.

Lees ook: Zo maak je de gezondste havermoutpap.

Om te bewaren op Pinterest:

havermout vlokken

Misschien ook interessant?

aardbeien havermout crumble
Ontbijten met aardbeien
klik op afbeelding om naar de vergelijk van groenten en volkoren wrap te gaan


2 thoughts on “Wat is het verschil tussen havervlokken en fijne havermout?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


nl_NLDutch

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.