Hoe gezond is brood?

Hoe gezond is brood?

Is brood gezond? Word je dik van brood? Kun je elke dag brood eten? Dat zijn veel gestelde vragen voor mensen die gezond willen eten, die willen afvallen.

Nu is ‘gezond’ soms voor interpretatie vatbaar daarom leg ik het uit vanuit meerdere oogpunten.

Uit orthomoleculair oogpunt

Eerst wat uitleg wat orthomoleculair betekent. Ortho betekent goed en moleculair wil zeggen betreffende moleculen. Met andere woorden een goede beschikbaarheid van alle moleculen die ons lichaam nodig.

En wat heeft ons lichaam nodig? Dit kan verschillen. Want er zijn veel mensen voor wie brood niet gezond is. Denk aan mensen met een glutenallergie. Doorgaans is er bij een glutenallergie sprake van een allergie voor gliandine. Symptomen van een glutenallergie is een opgeblazen gevoel, verminderde weerstand, constipatie of diarree, vermoeidheid en hoofdpijn. De gluten in brood kunnen ook een oorzaak van vermoeidheid zijn.

potje zuurdesem

Orthomoleculair gezien is gezonder brood zuurdesembrood. De fytinezuur is dan omgezet door het enzym fytase. Hierdoor bevat zuurdesembrood weinig tot geen fytinezuur. Let wel op: een sticker zuurdesembrood betekent niet 100% zuurdesem, vraag er dus altijd naar bij de bakker. Anders bevat het brood nog een gedeelte gist.

Helaas bevat zuurdesembrood wel lectinen, welke de darmwand aanvallen, waardoor het slijmvlies minder wordt. Dit zit niet in witbrood, echter heeft wit brood een grote invloed op de bloedsuikerspiegel en wordt daardoor afgeraden. Fytinezuur remt de opname van mineralen, vooral calcium, magnesium, ijzer en zink en remt de opname van eiwitten. Boekweit en quinoa zijn vrije van fytinezuur.

Brood is vanuit dit oogpunt dus eigenlijk niet goed, vanwege de gluten, lectinen die de darmwand – slijmvlies aantasten. Beter is het dus om minder of geen brood meer te eten. En dan alleen volkoren speltbrood, liefst van zuurdesem.

Uit ayurvedisch oogpunt

Ayurveda is een alternatieve, Indiase geneeswijze. Zeker in de herfst en winter dient je eten veelal warm te zijn. Voor sommige types, dosha’s, zelfs het hele jaar door. Dit is het beste uit voor je spijsvertering. En een goede spijsvertering zorgt voor een goede gezondheid. Rooster dus je broodje. Ook dit oogpunt geeft de voorkeur aan zuurdesembrood, en/of volkoren brood. Daarnaast is het belangrijk om ook veel gezonde eiwitten, vetten en groenten erbij te eten. Dus eet je een broodje? Rooster het licht, eet er lekker soep bij en beleg het met hummus en warme gegrilde groenten.

Uit clean eating oogpunt

Clean eating is onbewerkt eten. De naam zegt het al, schoon eten. Eén van de regels onder clean eating is om geraffineerde voeding te verminderen of zelfs te laten staan. Waaronder brood. Het meeste brood bevat gemodificeerd tarwe, broodverbeteraar en conserveringsmiddel. En als je nou zelf je brood maakt? Dan is dat prima als je geen toevoegingen gebruikt, en de betere melen, zoals volkoren of spelt. Vraag ook bij de bakker altijd naar brood zonder toevoegingen.

Bron

Uit Paleo oogpunt

avocadobrood

Paleo-eten, ook bekend als oer-eten. Oervoeding. Denk bij het eten uit de oertijd aan groenten, fruit, noten, zaden, eieren, vlees en vis. En wat niet? Zuivel (beperkt geitenyoghurt mag wel), granen en peulvruchten. Maar dus ook om voeding die niet bewerkt is. Nu zijn er ook veel onderzoeken die toch aanwijzen dat de oermens wel granen at. Dan nog gaat het om onbewerkte granen. Toen waren er nog geen broodverbeteraars en andere toevoegingen. Dus ook geen gist. Een broodje zonder gist is niet zo luchtig.

Een paleobrood is bijvoorbeeld een bananenbrood of avocadobrood. Je kunt ook bij Puur Mieke paleo broodmixen kopen.

Met de oer ingrediënten zaden, pitten en noten kun je ook brood maken, zoals een adventure bread.

Uit koolhydraatarm oogpunt

Brood staat bekend als een koolhydraten bron. Dus vanuit dat oogpunt is brood niet ‘goed’. In één boterham (van 35 gram) zit ongeveer 13 gram koolhydraten. Koolhydraatarm eten betekent vaak maar 50 gram of hooguit 100 gram koolhydraten op een dag. Eet je dus 3 boterhammen, dan heb je al 40 gram koolhydraten binnen. Zo zit je snel op de 50 tot 100 gram koolhydraten. Dat maakt het logisch dat mensen die koolhydraatarm willen eten, geen of weinig brood eten.

Nu is er ook koolhydraatarm brood beschikbaar. De koolhydraatverlaagde brood van AH heeft 6 gram per snee, die van de Jumbo bevat zelfs nog iets minder koolhydraten 5 gram. Dat scheelt dus al een hoop.

Word je nu dik van brood?

Om toch nog even op mijn eerste vragen in mijn inleiding terug te komen. Word je dik van brood? Niet perse. Aankomen in gewicht komt meer door meer eten dan je verbruikt. En dat hoeft niet aan brood eten te liggen. Verder vind ik het veel belangrijker om afwisselend te eten. Gezonde vetten, eiwitten, groenten en fruit. En daar kan best een broodje bij. Als je geen klachten hebt door brood.

Om te bewaren op Pinterest:

afbeelding van brood om te bewaren op Pinterest

Misschien vind je dit ook interessant?

afbeelding van hummus recepten om te bewaren op pinterest
klik op de foto om te pinnen naar pinterest


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


nl_NLDutch

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.